2374
Следвайте ни

Извънредно заседание на служебния кабинет заради детайли по бюджета

viber icon

Министерският съвет проведе днес извънредно заседание, на което със свое протоколно решение прие доклада на министъра на финансите относно напредъка по съставянето на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и на актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г.

Докладът касае актуалното състояние на подготовката на законопроекта за държавния бюджет за 2022 г. и актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г., като мотиви към него.

В доклада е посочена и необходимостта от преустановяване на съгласувателните процедури по законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и по другите проекти на актове на Министерския съвет, свързани с него, предвид връчения на 11 декември 2021 г. от президента на Република България мандат за сформиране на редовно правителство на най-голямата парламентарна група в 47-то Народно събрание, който беше веднага реализиран, и предстоящото гласуване на структурата и състава на Министерския съвет от Народното събрание на извънредно заседание на 13 декември 2021 г. и предложената нова структура на Министерския съвет от мандатоносителя.

Увеличават се дяловете на страната ни във внесения уставен капитал на МИБ

Със свое решение правителството предложи на Народното събрание да даде съгласие за увеличаване на дяловете на страната ни във внесения уставен капитал на Международната инвестиционна банка (МИБ), съгласно Програмата за капитализация на Банката за периода 2018-2022 г.

Нашата страна е със статут на страна-учредителка в МИБ. В момента България е третият по големина акционер, с дял от 10,04 % във внесената част на капитала на МИБ, равняващи се на 42 203 226.32 евро.

Участието на България в Програмата за капитализацията ще допринесе за по-голяма гъвкавост в оперативната дейност на Банката и за разкриването на повече възможности за финансиране на мащабни проекти с по-голямо въздействие върху региона. Пряката финансова подкрепа от страна на държавите-акционери на МИБ ще доведе до покачване на кредитните рейтинги и ще допринесе и до увеличаване на доверието към Банката от рейтинговите агенции и инвеститорите. Също така, ще бъде осигурен растеж на активите и кредитния портфейл на МИБ.

Инициирани са действия за освобождаване на представителя на Република България от Управителния съвет на Международната инвестиционна банка

Със свое решение правителството инициира действия за освобождаване на представителя на Република България в Управителния съвет на Международната инвестиционна банка. Според Устава на Банката, членовете на УС се назначават и освобождават от Съвета на управителите.

Утвърдени са разходите за командировки в страната за третото тримесечие на 2021 г.

Правителството утвърди разходите за командировки в страната за третото тримесечие на 2021 г. на министрите и заместник-министрите, на областните управители, на председателите на държавни комисии, агенции и институции.

За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 5 398,89 лв., за командировки на председателите на държавни агенции и техните заместници 1 163 лв., за командировки на областни управители – 3 643,29 лв. За командировки на председатели и членове на държавни комисии и за командировки на ръководители на държавни институции по чл. 19, ал. 4 от Закона за администрацията не са извършени разходи.

Правителството одобри допълнителни трансфери към общините за компенсиране на приходите от данък върху таксиметровите превози

Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2021 г., за да се компенсират намалените приходи от данък върху таксиметровия превоз на пътници.

Решението на правителството е свързано с мярката за подпомагане на таксиметровия бранш, чрез намаляване на определения от общините алтернативен данък върху таксиметровия превоз на пътници. Размерът на компенсацията, която общините ще получат от държавния бюджет, се определя въз основа на броя на таксиметровите автомобили, с издадено разрешително за 2021 г., умножен по разликата между размера на определения от общинските съвети данък за 2020 г. и минималния годишен размер на данъка от 300 лева.

С настоящия акт се одобряват допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер на 1 150 437 лв. за компенсация на намалението в приходите от данък върху таксиметров превоз на пътници, на база попълнената информация от общините в публичния единен таксиметров регистър за периода 1 април 2021 г. до 30 ноември 2021 г. 

Правителственото решение е прието неприсъствено в рамките на настоящата седмица.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тошко

Тошко

13.12.2021 | 12:20

Обещаваме, че Рашков ще бъде викан всеки петък в НС! И ще го разкарваме като панаирджийска мечка за да дава обяснения за всичко!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?