Следвайте ни

ИЗВЪНРЕДНО! Висш държавник се прередил за трансплантация

viber icon

Скандален случай с пререждане на висш държавник за трансплантация изнесе служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг днес. 

В данните се посочва, че е извършена трансплантация на черен дроб през месец април от трупен донор, но без да бъде спазена точковата система за определяне на рецепиента. След обаждане по телефона, посочи Кацаров, четвъртият в листата е станал първи и е бил трансплантиран.

Първоначално човекът дори не е бил в списъка с тримата чакащи. Операцията е трябвало да бъде извършена във Военна болница, но след обаждане, тя се мести в "Лозенец" и на другия ден пациентът е вкаран в списъка като такъв с нужда по спешност, обясни здравният министър.

„Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация, може би най-високият“, посочи още д-р Стойчо Кацаров, но не назова името и заеманата от него длъжност.

"Попитайте предишния министър (Костадин Ангелов) за пререждането за трансплантации", обърна се д-р Кацаров към медиите.

Други лечебни заведения също ще бъдат проверявани, съобщи Кацаров.

Здравният министър освободи Съвета на директорите на болница „Лозенец“, считано от днес.

Д-р Кацаров поясни, че има данни в болницата, доскоро правителствена, да са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори.

„Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Донорите са племенници, а рецепиентите са техни чичовци, но от Оман, Израел и други държави. Има всички основания да се смята, че те не са роднини“, посочи здравният министър и подчерта, че това е сериозно нарушение на закона и представлява престъпление.

Освен това има и данни, че са използвани фалшиви самоличности, подчерта още той.

„Цялата тази документация още днес ще бъде представена на МВР за по-нататъшни проверки“, коментира здравният министър.

Днес новото ръководство на болница "Лозенец" ще бъде назначено, но д-р Кацаров отказа да назове имената

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Херо

Херо

03.06.2021 | 17:14

Всичко хубаво, но изглежда като отново като фалшива новина, дайте повече информация, кой е човек, кой е разрешил да прережда. Имали място в България в което няма човек с връски или човек без връски. Всеки обеснява аз познавам оня, другия третия и ката до бекрай, но важното беше да гръмне новината.

Отговори
0 0
65577

65577

03.06.2021 | 17:10

Кога ще свалим маските .Никога

Отговори
2 0
Иванов

Иванов

03.06.2021 | 16:54

Драмата на българското здравеопазване--шефове на отделения и болници да владеят и експертната и администртивната власт.Категорично трябвало де се раздели управлението между медицински и икономическиАдминистративен/ директор по равно. Ако е разделена това и друго подобно на трансплантациите трудно би се случило. Или поне водещите специалисти биха запазили името си и авторитета си и съдимостта си неопетнени.Да би мирно седяло само като медицински директор и водещ специалист не би чудо видяло като икономически директор и законопристъпник.

Отговори
1 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

03.06.2021 | 10:51

Г-н Министър, хвърлете един поглед и на Пещерска болница в нашия град.

Отговори
18 4
И  там  ли

И там ли

03.06.2021 | 12:41

Може да се снима филма "Месо"?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?