Следвайте ни

ИЗВЪНРЕДНО! Шефът на НСО подаде оставка

viber icon

Началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев е подал оставка, съобщиха от пресцентъра на НСО.

Той се оттегля от поста, след като президентът Румен Радев поиска оставката му по-рано днес.

Причината са изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“. Президентът е настоял за отмяна на тези писма.

Ето цялото изявление на Началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев:

"Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната информация и най-вече от принципа, че специализираната военизирана Национална служба за охрана е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата.

По същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде.

За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г., не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат.  

През изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично моето име, многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес. С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма. 

След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана."

 

Коментари (6)

Двоен стандарт Гешев

Двоен стандарт Гешев

10.07.2020 | 19:45

Маминия,маминия Гешев.Нали твьрдиш ,че си независим.Защо тогава маминия и шайката му не са арестувани.

Отговори
4 1
мафията си има държава

мафията си има държава

10.07.2020 | 19:40

Жалко, хубав човек е! Сега Пеевски ще трябва да назначава нов....

Отговори
4 2
мхм

мхм

10.07.2020 | 18:16

Е вие какво искате от охраната, не виждате ли, че са отбор ма.лоумници...!?

Отговори
4 1
Митко

Митко

10.07.2020 | 18:00

Крайно време е за кратка, ефективна и безкомпромисна акция срещу всички гербери на всички властови позиции! Те са максимум милион, ние сме СЕДЕМ! На метеж срещу ОПГ ГРОБ! ЗАТВОР ЗА ВСИЧКИ ГЕРБЕРИ!!!

Отговори
5 8
Питко

Питко

10.07.2020 | 19:27

Мите, ако вие сте седем милиона, то ние сме над двадесет милиона! Разбираш ли, че в коментарите, които си нацвъкал, призоваваш открито за насилие. А осъзнаваш ли, че това е подсъдно? Пий един компот, пръцни на терасата и успокой топката. Президентът Ви Радев е пътник.

Отговори
5 2
брей

брей

10.07.2020 | 17:01

Аааа Свекървата нали каза че от него нищо не зависело в НСО .Как така му иска оставката.А на подсъдимите секретари кога ще иска оставка а клепчо

Отговори
13 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?