Следвайте ни

Извънредно от МС: Борисов проговори за съставянето на ново правителство ВИДЕО

viber icon

Премиерът обясни кой се страхува от демокрацията

 

Българският избирател категорично постави ГЕРБ на първо място и затова ние отговорно ще подходим при нашето предложението за съставяне на правителство. Ситуацията с пандемията остава тежка в света и ние действаме разумно. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на редовното правителствено заседание.

Премиерът напомни, че трудностите, породени от пандемията от COVID-19 в страната, не са отминали и това също изисква отговорното отношение към управлението на държавата.

Тези, които задават въпроса дали ни е страх от служебно правителство, самите те са страхуват от демокрацията. Един служебен кабинет има ролята да организира честни избори.

Премиерът припомни оценката на международните наблюдатели, според която парламентарните избори у нас се проведоха честно и прозрачно. Според министър-председателя Борисов констатациите им категорично опровергават всички спекулации за честността на вота и превръщат тези внушения в една голяма лъжа. „Продължаваме нататък, по Конституцията има ред и начин, по които се действа“, категоричен бе премиерът Борисов.

Министър-председателят изтъкна ситуацията с COVID-19 и в други европейски държави и напомни, че има страни, които са в локдаун вече месеци наред. „Представете си хората да бяха затворени в България от октомври досега с вечерен час“, добави Борисов. Премиерът отбеляза, че у нас мерките са максимално щадящи и включително през зимата са работили зимните курорти.

Министър-председателят акцентира върху европейската солидарност, подкрепата на Европейската комисия и на другите европейски държави, благодарение на които България ще получи общо 2,7 милиона дози ваксини от Пфайзер в най-кратки срокове.

„За съжаление, дали е търговска война или не, има кой да каже, но една по една ваксините биват опорочавани“, посочи още премиерът Борисов. Според министър-председателя това може донякъде да попречи на ваксинационния план в страната, но същевременно премиерът изтъкна, че към момента хората могат да бъдат спокойни и има налични РНК ваксини.

Борисов обърна внимание също така, че в ЕС вече тече подготовката на договорите относно ваксинацията и за следващите две години. „Това означава, че тази пандемия изобщо не се очаква да се размине лесно и да отмине“, добави министър-председателят Бойко Борисов.

За последно кабинетът "Борисов 3" отпусна милиони за църкви

Реставрират Мулдавския манастир "Св. Петка" до Асеновград

"Отпускаме допълнителни 4 227 260 лева за ремонтни дейности на църквите у нас и още 1 369 198 лева предоставяме на общините Брезово и Своге", съобщи по време на заседанието министър-председателят.

1 076 340 лв. се предоставят за консервация и реставрация на Мулдавския манастир "Св. Петка" в община Асеновград, който претърпя пожар.

2 000 000 лв. са предвидени за основен ремонт и реконструкция на Старата митрополия във Велико Търново, която е с голяма историческа стойност за града.

За консервация и реставрация на храм "Св. великомъченик Димитър Солунски" във Видин пък правителството отпуска 950 920 лв. Храмът е втори по големина в България след  катедралата "Свети Ал. Невски" в София и е паметник на културата от национално значение.

200 000 лв. се предоставят и за довършителни строително-ремонтни дейности по сградата на Софийската митрополия.

По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане кабинетът отпусна и помощ за общините Брезово и Своге. 1 286 625 лева са за авариен ремонт на язовир - основно водохващане за питейни нужди на с. Чехларе. За неотложни възстановителни работи на пешеходна пасарелка за кв. "Слатина" в Своге пък се предоставят 82 573 лева.

По-рано днес Бойко Борисов почете 200-годишнината от рождението на революционера Георги С. Раковски, като публикува своя снимка пред неговия паметник и цитат.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ами

Ами

14.04.2021 | 10:55

И републиканците показаха че се страхуват от демокрацията. И то с право.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?