Следвайте ни

Извънредно: Избраха Кирил Вълчев за шеф на БТА

viber icon

Открива кореспондентски пункт в Скопие

Генерален директор на Българската телеграфна агенция за следващите пет години ще бъде Кирил Вълчев. Това решиха депутатите днес единодушно със 105 гласа "за".

Изборът на генерален директор премина без дебати в пленарната зала. Кандидатурата на Вълчев бе издигната от ГЕРБ няколко дни, след като синдикатите в БТА го предложиха за директор. Той ще заеме мястото на покойния Максим Минчев, пише "24 часа".

Вълчев е роден на 24 май 1973 г. Водещ е на предаването "Седмицата" по радио "Дарик". Той е юрист по образование и е адвокат както на радиото, така и на БТА. Първият му законодателен акт като юрист е именно законът за БТА, в чието написване той участва през 2011 г. От 1993 до 1995 г. е бил и репортер в редакция "Информация за чужбина" на агенцията.

За мястото на генерален директор на агенцията от БСП бе издигната и кандидатурата на журналистът, преводач и бивш съветник за медиите на премиера Сергей Станишев Йвало Данаилов. За него обаче гласуваха 65 депутати "за", 2 бяха "против" , а 87 се въздържаха.

На изслушването си пред медийната комисия миналата седмица Вълчев обеща да настоява емисиите на БТА да станат безплатни за всички, тъй като често пъти тя е единственият източник на информация от света към България, а понякога и от България за света. Затова и трябва да запази точната си и бърза информация. Амбицията му е да развие БТА и като източник на информация от целите Балкани към света. За да го постигне, ще открие кореспондентски пунктове на БТА във всички съседни наши държави. Първият ще бъде в Скопие.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай