Следвайте ни

Извънредно! ГЕРБ внася проекта на нова Конституция, подписите са събрани ВИДЕО

viber icon

Внасяме проекта на нова Конституция с нужните подписи. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова на брифинг в сградата на Народното събрание във връзка с преговорите за проекта на Конституция на управляващата партия. С нея е и Искрен Веселинов от ВМРО.

Д-р Даниела Дариткова обяви, че проектът за нова Конституция е подкрепен от коалиционните партньори на ГЕРБ в лицето на НФСБ и ВМРО, част от ПГ на "Воля - българските родолюбци" и независими народни представители.

"Смятам, че дебатът, който предстои ще бъде ползотворен и в интерес на българските граждани", изтъкна д-р Даниела Дариткова.

"Това, което променихме в последните редакции, е, че пренаредихме точките и членовете. Като основните права отново са в първоначалната част на новата Конституцията. Така както искаха ВМРО. Записахме изрично текста от закона за герба, за да бъде много точно и детайлно описан българския герб, както и ред други промени. Благодарна съм на колегите, които подкрепиха нашия проект - НФСБ, ВМРО, част от воля и независимите депутати", заяви Дариткова.

Проектът, който внасяме е общ, на практика няма нищо общо с първоначалния и отговаря на критиките. Запазва се преамбюла, България остава единна нация, добавяме ангажимента на държавата да брани националните ценности и традиции, нещо, значително важно за нас, патриотите, каза на свой ред Искрен Веселинов от ВМРО.

По-рано през деня от ВМРО съобщиха, че преговарят с ГЕРБ за референдум по три точки, които не са били включени в проекта - за въвеждане на образователен ценз за гласуване, за разширяване на правомощията на президента, за задължителна военна служба. Има обаче постигната договорка по други 6 точки - за преамбюла, за герба, за насърчаване на раждаемостта, за правата на българските общности зад граница, за въвеждане на минимални стандарти за владеене на български език, както и гласуването бъде определено като граждански дълг. 

Припомняме, че по-рано днес депутатите от НФСБ на Валери Симеонов подписаха проекта на конституция на ГЕРБ.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (19)

Киро

Киро

02.09.2020 | 21:59

Я вижте какво да гласували тия престъпници в парламента днеска, бе гербаджии нещастни. То не протест, ами народа със сопи трябва да ви изгони. Парламентът запази 60-годишните концесии за подземни богатства Депутатите одобриха повторно промените в Закона за подземните богатства, приети по предложение на правителството, с които се уреждат различните етапи от процедурите, свързани с разрешенията за търсене и проучване на подземни богатства и концесиониране. В края на юли т.г. президентът Румен Радев наложи частично вето върху закона. Несъгласието на държавния глава беше обусловено от отделни разпоредби, свързани с използването на ресурси на трети лица, разширяването на правата на концесионерите, удължаването на срока на концесията и създаването на рискове за околната среда и здравето на хората (цялостните мотиви на ветото могат да бъдат намерени тук). Споровете около закона се завихриха най-вече около сроковете на концесиите. По принцип стандартният срок е до 35 години - както е в Закона за концесиите. Може да бъде удължен до 50 години, ако концесионерът го поиска и предостави на властите план за разработка на находището и финансово-икономическа обосновка за удължението. С промените в Закона за подземните богатства обаче управляващите обаче добавиха и възможност да се продължи с още 10 години максималният срок - тоест, до 60 години. Условието е, ако находището все още разполага с остатъчни запаси до изтичането на 50-годишния срок, но те са твърде малко, за да се обяви процедура за отдаване на нов концесионер. От ГЕРБ заподозряха "политически умисъл" в президентското вето. Като доказателство посочиха, че депутатите от БСП, които единствени подкрепиха връщането на закона от Румен Радев, подкрепили три от четирите разпоредби, отхвърлени от държавния глава, при разглеждането на закона. "Никой не се изказа против. И изведнъж някакво вето ... Ако знаеха, че има някакъв лобизъм, щяха да гласуват "против" още когато гласувахме на второ четене закона", заяви шефът на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов от ГЕРБ. Той прикани останалите депутати да приемат отново закона с аргумента, че имало предприятия, които спрели работа и "чакат докато ние политически саботираме процеса". Колегите му го послушаха и го одобриха със 133 гласа "за" и само по един "против" и "въздържал се".

Отговори
4 1
али баба

али баба

02.09.2020 | 17:59

Марчо,ако сърчна в гугъл онези невидимите,които избягаха от парламента.няма да ми стигне месец да чета.

Отговори
6 4
Браво нация

Браво нация

02.09.2020 | 17:22

При победа и падане на властта, трябва хората от протеста да бъдат наградени. Най малкото ще сме им благодарни.

Отговори
10 10
A.A

A.A

02.09.2020 | 20:37

Трябва да бъдат записани в затвора!!

Отговори
3 6
марчо

марчо

02.09.2020 | 17:14

как разбра за криминалния контингент,пуснаха те от затвора ли? Кои са троловете тук?

Отговори
7 10
Marчо

Marчо

02.09.2020 | 17:21

Изгледай репортажите от днес в интернет и ще разпознаеш много хора. За по сигурно ги сърчни в гоогле и ще разбереш.

Отговори
8 5
Марчо

Марчо

02.09.2020 | 20:39

Много лесно повтаря на олигарския президент думите, без никаква подкрепа с факти. ще отречеш ли, че протестите са платени от Дубай и целия криминален контингент е на протеста.

Отговори
4 3
НСО

НСО

02.09.2020 | 17:14

Пaчаврата от снимката също мина през леглото на крадецът от Банкя.

Отговори
9 10
Maрчо

Maрчо

02.09.2020 | 17:04

Когато коментират тролове, неможе да се води нормален дебат, защото пеят едно и също без никакви факти! Единсвеното, което се потаря е думите на президента. Президента е избран от народа на България, а сега президента е президент само на олигарски, криминални проявили се хора и платени протестиращи. Най-добрия вариант е да се направи референдум, кой да си подаде оставката президента или правителстовото, да се пита народа "за" или "против" нова конституция и съответно промените в конституцията, а не шепа хора финансово облагодетелствани да решават съдбата на цял народ.

Отговори
10 8
Иван

Иван

02.09.2020 | 17:02

Веднага предателя Радев да подава оставка

Отговори
14 13
хахах

хахах

02.09.2020 | 16:52

ах, този овчи поглед на ПКП

Отговори
8 4
Борисов

Борисов

02.09.2020 | 16:42

ААааа.кокал не пускам баце. Щом с мен е Далавери ,лесно все ще се намери.

Отговори
10 6
Оставка

Оставка

02.09.2020 | 16:38

Явно трябва да загинат хора, за да пуснат кокала.

Отговори
15 9
Maрчо

Maрчо

02.09.2020 | 16:54

Как ви хора само, криминален контингент, наркомани и всико това платено от Дубай!!

Отговори
11 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?