Следвайте ни

ИЗВЪНРЕДНО! Борисов спря ваксинирането с "Астра Зенека"

viber icon

Свързани новини

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на „Астра Зенека“ да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й. Това стана ясно на работно съвещание, свикано от премиера, на което министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев докладваха, че все повече деца и ученици се разболяват от COVID-19 и търсят помощ в лечебни заведения.

В рамките на работното съвещание министър-председателят Бойко Борисов изиска до броени дни да бъде изработен план за определяне на критериите със здравните изисквания към туристите, които ще посетят България през новия сезон. Премиерът Борисов добави, че са осигурени средства и за продължаването на правителствените антикризисни мерки 60/40, 75/0, 80/20 до края на месец май включително. Дотогава е гарантирана и помощта за родителите, които гледат деца, учещи в онлайн среда.

„Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на „Астра Зенека“, дотогава я спирате“, категоричен бе министър-председателят Борисов. Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. „Ние, държавите членки, само сме ползватели“, допълни Борисов.

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че късно снощи няколко държави са спрели имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“ на своите територии. Ангелов заяви готовността за издаването на заповед, с която и в България временно да бъде прекратено прилагането на Оксфордската ваксина, докато се извършат всички проверки на българската Изпълнителна агенция по лекарствата и на Европейската агенция по лекарствата. Здравният министър докладва още, че в рамките на вчерашния ден има над 15 000 ваксинирани лица, а днес ваксинацията продължава. 

„Продължаваме изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини. Очакваме в понеделник доставка на 21 060 дози от ваксината на Пфайзер, а на 19 март -  33 600 дози от Модерна“, заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той добави, че до края на март предстоят и още доставки от ваксините. Същевременно страната ни е в постоянна комуникация  с Европейската комисия за осигуряване на допълнителни количества от двете РНК ваксини.  

Министър Костадин Ангелов акцентира върху тенденцията за увеличаване на заболеваемостта сред децата и младежите. Ангелов посочи, че хоспитализираните деца до 18 годишна възраст с доказан COVID-19 са общо 56, от които до 1 година са 14 деца, от 1 до 3 години са 9 деца, от 4 до 10 години - 9 деца, а останалите деца са на възраст до 18 години. „Няма риск за живота на нито едно от децата, но отчитаме подмладяване на гражданите, които постъпват в лечебните заведения – нещо, което преди не се наблюдаваше“, изтъкна здравният министър.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев информира премиера, че в последните дни е отчетено бързо увеличаващо се разпространение на вируса и в училищата. „В 18 области на страна по данните на Националната информационна система има средна заболеваемост над 300 души на 100 000. Там сме препоръчали на началниците на регионалните управления като участници в областните кризисни щабове да подкрепят решенията за преминаване в обучение в електронна среда за срок от минимум 2 седмици на учениците от 5 до 12 клас. На този етап това е разумното“, заяви образователният министър. Вълчев докладва, че има готовност всяка една паралелка в страната да премине в електронно обучение. 

Премиерът Борисов изиска строг и постоянен контрол за спазването на противоепидемичните мерки у нас, което осигурява възможност за функционирането на бизнесите. 

„Не се страхуваме да носим отговорност. Ползваме локалния подход, не защото ни е страх да вземем решение на централно ниво, а защото има градове и населени места, където няма толкова заболели и не виждам никакъв смисъл да слагаме всички под общ знаменател“, заяви министър-председателят  Борисов.

„Направете среща с ръководството на моловете по места и им казвате – спазвате правилата, работите, не ги спазвате, тогава се сърдете на себе си. Като имаме претенциите за умна, интелигентна и иновативна нация, трябва ли да му се издава заповед на човек, за да спазва мерките“, риторично заяви премиерът Борисов. Министър-председателят отново призова българските граждани да пазят личното си здраве. „Всички виждат какво става с другите държави в Европа с месеци наред локдаун. В България е възможно най-либералното, но ние разчитаме и на чувството за самосъхранение, на чувството за отговорност, демокрацията е и отговорност“, изтъкна Борисов.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова информира, че предстои  разплащането на остатъчната сума, която е в размер на 51 милиона лева на фирмите и туроператорите, които са заявили дейност по отношение на 4% от оборота, отчетен през 2019 г. „Първоначалната сума беше изплатена, сега остава да бъдат разгледани и проверени съответно с Националната агенция за приходите съответствието на декларираните информационни масиви, за да може ние да разплатим сумата“, уточни Николова. Тя посочи още, че контролът от страна на здравните власти по местата за хранене и настаняване е постоянен и стриктен.

 „Да има критерии, по които всеки човек да е наясно как може да посети България. Още от сега да могат туристите в Европа, а и не само в Европа, да знаят какво е необходимо, ако дойдат на почивка в България. Така ще може и туристическият бранш да се подготви за дейността си“, изиска премиерът Борисов. Министър-председателят разпореди на Министерството на туризма и на Министерството на външните работи да се ангажират активно със създаването на този план, с който да се гарантира реализирането на летния сезон.

40 милиона лева на 48 000 души са изплатени по мярката  „Запази ме“ за затворените бизнеси. Това съобщи социалният министър Деница Сачева в рамките на работното съвещание. „Осигурили сме още 13 милиона лева за изплащане на компенсации до края на месец април за тези бизнеси, които продължават да бъдат затворени заради пандемията. Има възможност техните служители и работници да получат 75% от осигурителния си доход“, каза още Сачева. Тя уточни, че в понеделник ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъди удължаването на мерките 60/40 и 80/20 до края на месец май.

Министър Сачева докладва, че ще  продължи и изплащането компенсации на родители, чиито деца се обучават в дистанционна форма на обучение заради пандемията. „До този момент на родители, които си гледат децата в онлайн среда, сме изплатили около 39 милиона лева за 42 000 семейства.  Разполагаме с още 30 милиона лева, които бихме могли да изразходим за тази мярка. До края на учебната година родителите на тези ученици ще бъдат подкрепени със средства в размер на една минимална работна заплата за едно дете и 900 лева за две и повече деца“, допълни още Сачева.

Свързани новини

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

Митко

Митко

12.03.2021 | 13:58

тоя прост човечец затъва здраво, цяло чудо е ако управлява някога. чудо ще е и да отърве затвора.

Отговори
16 2
123

123

12.03.2021 | 13:53

Тоя комедиант ,забранява поставянето на ваксина ,след като 90% от доставената вече е поставена на опитните мишки!Браво и вълкът сит и агнето цяло!Мислете бе хора,тъпанарат мисли ,че е по-умен от колкото е!Да ги изгоним на 04.04.2021г.!Това е нашата отговорност,ако сме българи!

Отговори
15 2
ELi Unanian

ELi Unanian

12.03.2021 | 13:47

Всички внесени ваксини на Астра Зенека нали са поставени на пенсионерите.Какви ваксини тогава спира Борисов.

Отговори
14 2
да ама не

да ама не

12.03.2021 | 14:11

Много грешиш.Поставяни са безразборно,не само на пенсионери.

Отговори
10 0
Всичко е под контрол

Всичко е под контрол

12.03.2021 | 13:29

Ваксините на Пфайзер и Модерна са на САЩ, Астра Зенека е европейска. Истерията с Оксфордската ваксина е резултат на между корпоративната война на ваксините. При капитализма Здравето е най-важната стока след парите. ПП „Възраждане на Отечеството“ предлага да дари 1000 дози от ваксината „Спутник V“ на БЧК. На ход е оня с волята, ..пардон с “шлифера“ му.

Отговори
12 4
Стефка

Стефка

12.03.2021 | 15:59

Ще гласувам за ПП "Възраждане на отечеството", и искам Спутник, русофилка съм.

Отговори
6 3
Ачик де Лъснаха им срамотийте Царят е гол.

Ачик де Лъснаха им срамотийте Царят е гол.

12.03.2021 | 13:10

И ко излиза сега Че ковид истерията е чисто политически въпрос Потвърждава го факта че с полицейски диктаторски методи бе гонено нещо витаещо във въздуха Политик в случая Тиквун Диктатора еврейския крадец спира ваксината Стана очевадно че ония от НОЩ и милиция и търтейте от РЗИ само лапат яко и слушкат Еврейския ционизъм

Отговори
12 2
bam

bam

12.03.2021 | 13:02

Доверието във ваксините ще падне много. Щем нещем ще се срещнем с вируса и това е. Да мислят за лекарства и да не бързат толкова много.

Отговори
10 2
Бай Ставри

Бай Ставри

12.03.2021 | 12:55

Можеше да обасни защо поръчаха предимно от тази ваксина. На всички е ясно, че в такива ситуации, за да се минимизира риска, е редно да се вземе поравно от всички ваксини. Т-иквата обаче, понеже няма грам управленски опит, направи далавера с майката на една негова евро депутаткта, представител на Зенека за България. И след всичко това се прави на загрижен, ха-ха-ха. Като е толкова ербап, за ваксинира членовете на партията си със зенека.

Отговори
17 3
КУКУ

КУКУ

12.03.2021 | 13:06

Поръчаха от тази ваксина защото е около 8 пъти по-евтина от РНК-ваксините и могат да се съхраняват в нормални хладилници. Супер развитата ни здравна система няма възможност за съхранение на ваксини при -70 градуса и това щеше да забави ваксинацията още повече.

Отговори
3 11
Бай Ставри

Бай Ставри

12.03.2021 | 13:34

Приятелю, тук става въпрос за здравето на хората, а не за някакви ненужни прищевки. Щом трябват хладилници – да ги осигурят! Направи си труда и се заинтересувай, през последните 10 години колко са нарастнали разходите за здравеопазване. Пари има, ама от ГЕРБ ги крадат като невидели! Затова извинението, че сме нямали хладилници не върви! А най-противното е, че М-утрата се прави на загрижен за българите! Този се интересува единствено от въпроса как да не му търсят сметка за злините, които зонесе на народа ни!

Отговори
16 2
Кольо

Кольо

12.03.2021 | 15:56

Поръчаха огромно количество дози от тази ваксина защото неин вносител е евродепутатка от ГЕРБ /чрез фирмата на майка й/, затова.

Отговори
9 2
Хитрец

Хитрец

12.03.2021 | 12:40

Слагай,тогава! И за догодина си вземи

Отговори
6 1
ПРОСТОТИЯ....

ПРОСТОТИЯ....

12.03.2021 | 12:09

ПОДАВАЙ ОСТАВКА ИЗР.ОДЕ... СЕГА ЩЕ ГОВОРЯТ РИ ЗА БЪЛТАРСКИЯ МОДЕЛ...ЕЙ КОЛКО СИ ГАДНО ЖИВОТНО...ХУБАВО ЧЕ НЕ ТИ ОСТАНА...

Отговори
16 7
ПРОСТОТИЯ....

ПРОСТОТИЯ....

12.03.2021 | 12:08

ПЕ.ДЕРАСТ.....

Отговори
9 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?