49
Следвайте ни

Изследват водите за теч от заседналия кораб край Камен бряг СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

Експерти на Басейновата дирекция "Черноморски район" - Варна (БДЧР), и Регионалната лаборатория (РЛ) към Изпълнителната агенция по околната среда днес извършиха проверка и пробонабиране с катер на Дирекцията "Морска администрация-Варна", по сигнал за изтичане на азотни торове в морето от заседналия край Камен бряг товарен кораб "Vera Su". Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По поръчка на БДЧР са взети две водни проби от морските води.

Първата е до кораба - в посока открито море, а втората - пред носа на плавателния съд, където е предполагаемото изтичане на товара.
Експресните проби за показатели - pH, разтворен кислород, не отчитат отклонение от нормите.

На място е измерена прозрачността на водата, която е 6,5 м. При проверката на място не е установена опалесценция и следи от нефтопродукти в морето около кораба.

Съгласно получената до момента информация за химическия състав на товара, важно е да се установи дали има превишения в стойностите на показателите: азот амониев, азот нитратен и азот нитритен. Резултати от анализа на пробите биха потвърдили дали има замърсяване в морето, допълват от МОСВ.

РЛ-Варна има готовност да обработи водните проби от днес спешно, така че те да бъдат анализирани и оповестени на институциите и широката общественост във възможно най-кратък срок. БДЧР ще продължава да следи състоянието на водите в Черно море в района на заседналия кораб и има готовност да предприеме всички мерки, съгласно компетенциите си, за предотвратяване на екологични щети при започване на последващите aварийно-спасителни действия.

По-рано днес стана ясно, че заседналият товарен кораб край Камен бряг леко се е наклонил през нощта.

Вчера не успяха да го изтеглят. На място трябваше да дойде плаващ кран, който да го разтовари. В момента се работи по резервен план за решаване на проблема, информира NOVA.

Големите притеснения са, че товарът от азотни торове може да доведе до екокатастрофа в района. Според властите опасност на този етап няма.

Очаква се и влошаване на атмосферните условия, което допълнително може да забави акцията по изтеглянето на кораба.

Корабът плава под панамски флаг, който превозва торова, заседна преди няколко дни край бреговете на местността "Яйлата" до каварненското село Камен бряг.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?