Следвайте ни

Изсечена вековна гора вбеси Гешев, подгониха лесничеи и търговци

viber icon

"Бетонира се морето. Сече се вековна гора в планината. Време е да спрем унищожението на уникалната българска природа!".  Това написа главният прокурор Иван Гешев в личния си профил в Twitter.

Обвинител №1 реагира на публикациите за изсечени над 2500 кубика вековна гора над Котел, която се извозва с над 85 тира. За това алармира природозащитникът Атанас Русев във Фейсбук групата "Да запазим горите".

Възмутеният Гешев приложи към публикацията си и официалното становище на прокуратурата, която се е захванала с незаконната сеч.

В изпълнение на конституционно установените си правомощия да следи за спазване на законността (чл.127 от Конституцията), Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира във връзка с медийни публикации, относно изсечена вековна гора край гр. Котел, съобщават от прокуратурата.

По реда на чл.145, ал.1, т.3 от ЗСВ ВАП сезира министъра на земеделието, храните и горите да извърши спешна проверка, свързана с обстоятелствата по случая. За изясняването на казуса е необходимо да се проучат предвидените по лесоустройствения проект мероприятия, кога и какви дървесни видове са маркирани, какъв вид е сечта-изборна, групова или др., какъв е видът на добива- за бичене, фурнир или шперплат и за какво точно са маркирани дърветата, съгласувана ли е сечта с РИОСВ, изпълнена ли е процентно до 25% с оглед наличието на вододайна зона и др.

Информацията от проверката следва да бъде обобщена в доклад, в който да бъдат отразени посочените констатации, допуснати нарушения, образувани административни и административно наказателни производства, както и мерки за преустановяване на нарушенията.

Докладът трябва да бъде изпратен до ВАП в най-кратък срок. Районна прокуратура – Сливен се самосезира по материали в медиите и при условията на неотложност е започнала досъдебно производство с оглед данни за извършено престъпление по чл.235 от НК (незаконна сеч). Данни за извършаване на престъпление по цитирания член от НК са посочени в журналистически материали, датиращи от 11.09.2020 г.

Досъдебното производство е започнало на 12.09.2020 г. Извършено претърсване на офиси в Държавното горско стопанство в град Котел, откъдето е иззета цялата документация, касаеща посочената в статията сеч. Осъществени са и огледи на мястото на сечта, осъществена в местностите Калугера и Боров чучур.

Следствените действия са проведени в присъствието на г-н Иван Иванов – административен ръководител на Районна прокуратура – Сливен, дежурен прокурор и комисар Веселин Василев – зам.-директор на ОД на МВР – Сливен. По досъдебното производство е извършен и оглед в склад на търговско дружество, където е съхранявана част от отсечената дървесина. От там също е иззета относима към разследването документация. Предстои по досъдебното производство да бъдат назначени съответните експертизи, наред с това ще бъдат извършени и множество други следствени действия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

И  все  пак

И все пак

14.09.2020 | 16:08

Въпреки закъснелите действия в Сливен пак е нещо.Ами ако се разходи някой горски защитник около Сатовча,Сърница,Доспат,Девин ще видят там какво е сеч.Какво е това вековна гора?

Отговори
1 0
Пловдивчанка

Пловдивчанка

14.09.2020 | 14:18

Много късно се сетихте, г-н Гешев. 2500 куб.метра дървесина не се секат за една седмица. Както и 85 ТИР-а не могат лесно да се скрият. Явно Вие и приближените Ви сте чакали гората да бъде изсечена и "реагирате" гневно. Каква е причината за закъснението - всички я знаем.

Отговори
4 7
Неискам да му гледам мутрата!

Неискам да му гледам мутрата!

14.09.2020 | 14:01

Тея, с техните театрални постановки. Никой, освен мафията, не вяра в Гешев.

Отговори
4 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?