Следвайте ни

Изроди! Поругаха църквата, в която е погребан Левски СНИМКА

viber icon

Столичният храм „Св. Петка Самарджийска“ е бил поруган с червена боя и яйца. Грозната картина са заварили жените днес, които се грижат за храма. 

Църквата се намира в центъра на София, в близост до катедралата „Света Неделя“.  Криптата на църквата е римска гробница от IV век. В ХІ век върху криптата е издигнат настоящият храм.

Най-старите запазени стенописи са от ХІV век, а над тях има слой от ХV и ХVІ век, дело на Пимен Зографски. Църквата е наречена на Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в района през Средновековието.

На 18 февруари 2012 година с решение на Столичния общински съвет източно от апсидата пред църквата е тържествено осветена и открита плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий“.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Коментар

Коментар

05.09.2020 | 16:59

ПротестЪрите сигурно. Що се отнася до Левски, не е погребан там. Това бяха измишльотини на Хайтов, с които си вадеше хляба.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?