Следвайте ни

Изненада! Шеф на американската "Марица Изток 3" с министерско кресло при Слави

viber icon

Сред най-изненадващите предложения в проектокабинета на "Има такъв народ" със сигурност е Красимир Ненов. Слави Трифонов му поверява поста министър на енергетиката, считан за един от най-важните в правителството. 

Ненов е изпълнителен директор и член на борда на директорите на "КонтурГлобал Марица Изток 3" вече 4 години. В американската централа той заема ръководни длъжности още от 2003 година.

През последните месеци стана ясно, че точно "американската централа" (както е известна "Марица изток 3") е една от основните причини за рязкото поскъпване на емисиите за страната ни и дори се заговори за прекратяване на договора с тях от страна на държавата.

ТЕЦ „Марица изток 3“ беше приватизирана без търг през 2001 г. след споразумение на НЕК с американската компания „Ентерджи“, което предвиждаше пълна рехабилитация на въглищната централа. През 2003 г. в проекта се включи италианската Enel, която през 2006 г. изкупи целия чуждестранен дял в ТЕЦ-а. През юни 2011 г. Enel по неуточнена причина продаде пакета си на сегашните собственици „КонтурГлобал“ за 230 млн. евро. 

Към момента Красимир Ненов все още заема позциите си в "КонтурГлобал Марица-изток 3", показа проверка в Търговския регистър на "Марица". Договори за изкупуване на енергията от централата с държавата пък изтичат през 2024 г. От отчета на НЕК за деветмесечието на 2019 г. ясно се вижда , че държавата е закупила над 3 млн. мвтч електроенергия от "Марица-изток 3", докато изпуснатите в атмосферата вредни емисии са за около 3,3 млн. тона и разходът за този мръсен въздух се изчислява на около 161,4 млн. лева.

И докато държавата губи милиони от таксите за емисии, „КонтурГлобал Марица Изток 3“ печелят сериозно на годишна база. От отчетите в Търговски регистър е видимо, че НЕК са заплатили 4.35 млрд. лв. на компанията за периода от 2010 до 2018 година, като плащането за произведено електричество е само 42% от цялата сума. Останалият приход идва от плащане за разполагаема мощност и в по-малка степен от финансови операции. Печалбата след данъци за периода е над 900 млн. лв, или 100 млн. лв. годишно. 

Остава въпросът как ще се промени отношението на държавата към "Марица Изток 3", когато нейният шеф стане министър, ако кабинетът на Трифонов получи подкрепа в новия парламент.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

икономическо заробвене

икономическо заробвене

13.07.2021 | 08:44

Този човек няма ли да лобира за американските "Марици"? Които и без това са ни заробили за 30 години, благодарение на Костовото правителство? Кога ще приключим с това робство?

Отговори
1 0
Движение

Движение

12.07.2021 | 16:28

Едни си отиват други идват, това е положението. Всичко се развива и видимо върви напред, само че живота става по труден, далаверите при нас са прекалено много, май това е основния проблем

Отговори
1 1
Сик

Сик

12.07.2021 | 15:19

Марицата, какви глупсти сте писали - това е някаква приумица на Учиндолския, а не правитество.

Отговори
7 2
милиарди

милиарди

12.07.2021 | 14:47

"От отчетите в Търговски регистър е видимо, че НЕК са заплатили 4.35 млрд. лв. на компанията за периода от 2010 до 2018 година, като плащането за произведено електричество е само 42% от цялата сума. Останалият приход идва от плащане за разполагаема мощност и в по-малка степен от финансови операции. Печалбата след данъци за периода е над 900 млн. лв, или 100 млн. лв. годишно. " - За тази далавера трябва "горещо" да благодарим на Костов и неговото правителство!

Отговори
13 0
Трифонов

Трифонов

12.07.2021 | 12:53

Мен ме радва факта, че Трифонов назначава експерти, а не партийни лица, които да мислят само за собственото си благополучие. Това е начина една държава да има развитие. Колкото до това да почниш да търсиш причини и да правиш внушения, както в случая автора на статията....е, винаги ще има и други да бъдат недоволни. Не се учудвам, затова в милата ни татвковина вече 30г.не можем да излезем от блатото. Другите държави отидоха ве1че в 21 век , ние си стоим още в миналото. Така, че поздравления за НАЙ-ПРАВИЛНОТО решение на Трифонов за България - експерти в следващото редовно прави-телство . П.П - НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ ЗА ТРИФОНОВ , гласувам за добър и достоен живот на хората в България !!! Бог да пази България !

Отговори
7 22
Кгб

Кгб

12.07.2021 | 14:49

За дa ръководиш дадена структура е нужно да си и други неща освен експерт. Според мен сте пропуснали главното. А то е, че докато държавата губи пари да плаща емисии, частна компания печели от това. Дали след като директора на тази компания стане министър ще се обърне ситуацията. Напротив, още повече ще ни стрижат.

Отговори
16 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?