Следвайте ни

Изненада: Кой печели изборите, ако са днес

viber icon

Барометър България отчете настроенията в българското общество спрямо най-често обсъжданите в момента външно- и вътрешнополитически теми със стандартизирано телефонно интервю, в което са зададени три въпроса. Преобладаващото мнение е, че е необходима все по-твърда политика спрямо Република Северна Македония, отчита се умерена подкрепа към мерките срещу коронавируса, но при затягане на контрола и дисциплината. По отношение на електоралните нагласи – оценката на избирателите към основните играчи на политическата сцена остават без значителна промяна спрямо последното проучване на Барометър България през октомври.

Одобрявате ли действията на правителството за налагане на вето Република Северна Македония за започване на преговори за членство в Европейски съюз? Огромна част от анкетираните (81,1%) категорично заявяват, че страната ни трябва да подкрепи съседите ни за еврочленство само и единствено, ако Северна Македония признае общите си исторически корени с България. На база проучването може да се каже, че обществото ни е уморено от дългогодишната антибългарска кампания и не е склонно на повече отстъпки, независимо от причината за тях – сантименталност или геополитически интерес. За 9,1% не е приключен и въпросът за езика, говорен в Северна Македония – според тях подкрепа за членство в ЕС може да бъде дадена едва след като Северна Македония признае връзката му с българския език. Много малък е делът на крайните и категорични мнения – 4,9% отказват подкрепа при каквито и да било условия, докато 2,9% са на диаметрално противоположно мнение, че България безусловно трябва да подкрепи съседката си в нейната европейска интеграция.

Смятате ли, че в България се прилагат адекватни мерки за овладяване на разпространението на COVID-19? За повече от половината от анкетираните мерките, въведени от държавата в борбата с COVID-19 са адекватни сами по себе си, но все пак е нужно повече, за да са ефективни – 32,8% смятат, че проблем има в личната дисциплина, а за 27,2% отговорните органи не упражняват необходимия контрол. На фона на нарастващия брой заразени и недостиг на болнични легла и медицински персонал, 24,9% смятат, че са нужни още ограничения, за да се овладее темпът на заразата. За 11% обаче наложените рестрикции вече са прекалени – било заради икономическия им ефект или заради усещането за ограничаване на личната свобода. Трябва да се отбележи, че коронавирусът е тема, която много сериозно вълнува обществеността в момента, и делът на тези, които нямат мнение, е изключително малък – 4,1%.  

Ако днес се провеждат парламентарни избори, за коя политическа сила бихте гласували? В началото на ноември политическите нагласи на анкетираните не търпят съществена промяна. ГЕРБ запазват лидерското си място с 20,5%. След отшумяването на протестите и временното мобилизиране на силите си БСП отбелязва спад (13,2%) и отново нараства разликата между първите двама в политическото съревнование. ДПС (7,5) и ОП (7,3) са с почти изравнени сили, като в момента патриотите печелят подкрепа с позицията си по отношение на подкрепата на България за Северна Македония за членство в ЕС и нарастващото напрежение и терористични атаки в Ница и Виена на верска основа, извършени от мигранти. Това са теми и въпроси, които отдавна се повдигат от ОП и фокусират вниманието на по-националистически настроените избиратели, както и тези, които подкрепят традиционните ценности. Следва да се има предвид, че ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП - заемащи мястото на първите четири партии, са с ясно изразен и доказан в избори твърд електорат, който слабо се влияе от конюнктурни политически нагласи. Големият въпрос при тях (с изключение на ДПС) е реалната изборна кампания и каква част от прилежащата им периферия ще успеят да активират. Това ще обуслови и окончателните им изборни резултати. Няма динамика в нагласите към партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ – 3,7% от избирателите биха го подкрепили при избори, като няма и промяна и в профила им – млади хора и от малки населени места. За Демократична България изявяват желание да гласуват 3,1% от анкетираните. Нараства броят на колебаещите се (8,8%), които имат потенциал да разместят подредбата при избори. Увеличава се делът и на тези, които категорично отказват да гласуват (30,2%). 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Ковидчо (оригиналът):

Ковидчо (оригиналът):

12.11.2020 | 18:38

Тази "анкета" в централата на ГЕРБ ли я проведохте?

Отговори
2 5
Бъбу

Бъбу

12.11.2020 | 13:42

Не знам пък за какво сте изненадани вие от в-к Марица. Колко избори вече спечели партия герб, ще спечели и следващите нищо че непрестанно ни пробутват някакъв психопат, виолончелист и чалгар за голямата работа.

Отговори
11 3
Миси

Миси

13.11.2020 | 18:44

Нека си лаят.Пощръкляха с това машинно гласуване,да се хвърлят пари на вятъра.Пак ще спечели ГЕРБ.

Отговори
1 1
dir.bg

dir.bg

12.11.2020 | 13:31

Е това е вече истинска фалшива новина! Първо, коя е тази агенция Барометър и как извършва проучванията си? С какви средства борави? Защото за да извършиш проучване трябват анкетьори, данните трява да се анализират и оповестят. Справка в Търговския регистър показва, че фирмата "Барометър България" ООД е с капитал 100 лв, разпределен между 2 съдружници, от които единия - Николай Николов държи 90%. Дотук добре, но... Фирмата няма дейност през последните години - съгласно отчетите за приходи и разходи, същите са 0 (нула) лева и за 2015 и за 2016 година! Както и няма осчетоводени нито дълготрайни, нито недълготрайни материални активи. Единствено има 12 хил.лв "в каса" (дали са там е друг въпрос) като неразпределена печалба от минали години. Щом няма разходи, значи няма нито собствен персонал, нито пък наема някого да извършва проучванията. Е, как става това тогава? Откъде получава данни за мнението на хората? Остава само един вариант - собственикът на "агенцията" си измисля някакви числа и ги спуска на някой друг, та да ги публикува някъде... Или пък, даже е по-вероятно, на този собственик му спускат някакви числа, които той да препредаде от името на "агенцията"... Второ, същата агенция "прогнозира", че "Каракачанов ще детронира Радев за балотажа". 3. "Проучванията" на тази "социологическа агенция" първо излизат в ПИК, а това говори много доколко те са сериозни..

Отговори
9 7
Сик

Сик

12.11.2020 | 13:22

Няма агенция Барометър. Марица пак удари дъното.

Отговори
12 8
нашите

нашите

12.11.2020 | 12:48

ГЕРБ ИМА СЕГА 64 ПРОЦЕНТА.

Отговори
12 2
нашите

нашите

12.11.2020 | 12:47

САМО НА ГЕРБ СТЕ СГРЕШИЛИ РЕЗУЛТАТА А ТОЙ 64 ПРОЦЕНТА А ПЪК ЧАЛГАРЯ СЛАВИ Е Е ПРОЦЕНТА.

Отговори
12 3
бгн

бгн

12.11.2020 | 12:47

Феноменът фалшиви социологически агенции е част от по-големия проблем за фалшивите новини. Това каза пред "Хоризонт" социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. В разговор, посветен на псевдосоциологията тя изтъкна, че „най-големият грях и най-голямата опасност от този тип изследвания е, че те всяват съмнения във всеки и във всичко". "Напрежението, хаосът, несигурността в обществото е най-големият грях на подобна информация", подчерта Димитрова. Тя коментира появата на агенция „Барометър“ – България, която има Фейсбук страница, водеща към празен сайт и невъзможността да се установи контакт с когото да било. "Това е поредният казус в нашата 20-годишна практика. През годините са се появявали много такива агенции-фантоми."

Отговори
10 6
Батко

Батко

12.11.2020 | 12:30

Ох, аман от лъжи. Марица, стига вече, досадни сте.

Отговори
10 5
хахаха

хахаха

12.11.2020 | 12:13

Барометър са фалшива агенция. Тези сайт нямат, дейност нямат според търговския регистър последните отчети са с, 0 приход, 0 раздход, как така ще направят изследване като няма служители и т.н. :D Елементарно! Резултатите от "изследването" се пишат в партийна централа ;)

Отговори
12 8
Анонимен

Анонимен

12.11.2020 | 12:10

Поредното поръчково проучване. Стига сте лъгали хората

Отговори
14 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?