Следвайте ни

Изложба с гробницата на Тутанкамон показват в Бургас

В Бургас на 10 юли ще бъде отрита изложба, която ще покаже гробницата на египетския фараон Тутанкамон. Изложбата "Тутанкамон - една недовършена любовна история" ще представи за първи път у нас съкровищата и саркофага с мумията на египетския владетел.

Събитието ще бъде открито в 16.00 часа в сградата на Държавната опера. Там изложбата ще остане до края на септември и ще бъде отворена за посетители от 10.00 до 22.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Повече от 100 експоната пресъздават с максимална точност гробницата на фараона, останал в историята като "детето цар". Предметите са групирани в няколко тематични къта - "Преддверието" или "Стаята на могъществото и властта", "Златният трон" - наричан още "Шедьовърът на стаята", "Погребалната камера", "Съкровищницата" и "Позлатеният олтар", информираха от общинския пресцентър.

Представените експонати са копия на автентични находки. Изработени са от компанията Horus Limited, която единствена в целия свят има издадено разрешение за това от Министерството на културата в Египет.

Досега изложбата е представяна в редица страни по целия свят, но идва за първи път в България с подкрепата на Община Бургас.

Източник: standartnews.com

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?