Следвайте ни

Изкуствен остров ще се появи край Варна

viber icon

Във вторник експертният съвет по устройство на територията към община Варна е разглеждал проект за създаване на изкуствен морски остров в курорта Св. св. Константин и Елена, съобщава "Дневник".

Подобно съоръжение е предвидено в Подробния устройствен план на комплекса. Още преди 2 години главният архитект на Варна Виктор Бузев съобщи, че край Варна и курортите на север са планирани общо четири изкуствени острова. Те щели да имат както брегоукрепителни, така и икономически функции.

Островът, чиято процедура стартира сега, е описан като "противоабразионно и брегоукрепително съоръжение за увеличаване на плажната площ, което ще има и участък – яхтено пристанище". Конструкцията му и точната конфигурация трябва да бъдат уточнени в техническите проекти.

Строителството на острови в Черно море бе допуснато през 2013 г. с поправка в закона за устройство на крайбрежието. За нея настояха представители на бизнеса и кметове.

Курортът Св. св. Константин и Елена е част от групата на "Химимпорт".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Венцислав

26.07.2019 | 08:56

Странно как точно архитект нарича проекта ОСТРОВ, за всички видели скицата е ясно, че това е буна, все пак е свързана с брега. Проекта е за буна с която се цели разширяване на плажната ивица по примера на буните на варненския плаж. Голямо чудо!

Отговори
0 1

Марла от Кънетикът

25.07.2019 | 15:36

Ади сега, глюпости, нима малко острови по крайбрежие българско? Това, как беше, Свети Кирик, Свети Иван, Свети Петър, Болшевик и т.н.

Отговори
0 1

Ваканцуващ

25.07.2019 | 15:32

Свършиха дюните и плажа, започват в морето.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?