2374
Следвайте ни

Изгониха Расате от тв студио, Гешев поиска сваляне на имунитета му

viber icon

Националистът Боян Расате бе изгонен от студиото на Нова телевизия, след като крещя в ефир и отказа да отговаря на въпроси за  изпотрошения в събота ЛГБТИ център Rainbow Hub. Представители на организацията казват, че Расате е предвождал агресивната агитка и дори е ударил активистка. Той бе поканен в сутрешния блок на телевизията именно заради погрома срещу Rainbow Hub, но отказа да отговоря за деянието.

Расате, който е лидер на БНС и се определя като български националист, се позова на петата поправка на конституцията на САЩ, а не на българската конституция.

"Конкретно на въпроса ви - като настояща американска колония, ще се позова на петата поправка от конституцията на САЩ, която ми дава право да не давам изявления, които биха ме обвинили в извършване на престъпление", заяви Расате, с което на практика призна участието си в погрома.

Водещата Мира Иванова обаче отново го попита дали той е отговорен за нападението, на което той отвърна: "Нали ме чухте какво ви казах?", а Иванова отново го запита дали е чул въпроса.

"Аз ви чух въпроса, само че въпроси имам само, на които мога да отговоря", обяви кандидатът за държавен глава.

"Криете ли се сега?", попита Виктор Николаев.

"Не се криеме. Знаете ли, много е интересно, когато последните 2-3 дни медиите и едни определени кръгове вият като чакали, че е станало кой знае какво. Какво е станало всъщност? – бутнати са две маси и три рафта...", каза Расате.

Тук Николаев го прекъсна и обяви: "Разговорът няма да протече така, прекъсваме разговора. Ако искате да участвате в разговора, ще отговаряте на въпросите".

"Аз не съм на разпит. Ако искате да питате нещо, кажете конкретно", каза Расате.

Последва нов опит на водещите да разберат каква е тезата му за станалото. "Конкретно искам да разбера дали сте бил вие или не. Ако на това не сте готов да отговорите, няма нужда да продължаваме разговора", настоя Никоалев.

"Вие имате очаквания да кажа нещо, с което да се обявя, което да бъде използвано срещу мен", отговори Расате.

На реплика, че е видян от свидетели да участва в атаката, той повиши тон и попита водещите дали са се "замисляли какво се случва в тези центрове". Иванова обаче го прекъсна: "О, не. Тая пропаганда – не".

Докато Расате още викаше, бе пуснато видео със свидетелства за нападението. След това водещите за пореден попитаха госта в студиото дали е участвал в атаката.

"Не", отговори Расате, макар че ако наистина не е участвал, нямаше да има причина да уточнява, че ако отговори, ще се покаже като виновен.

После той нападна водещите: 'Вие ме въртите на един и същи въпрос, сякаш сте ме извикали на другарски съд (...) Вие много добре знаете какво се случва на тези места, но си затваряте очите".

"Видяхме хулиганство на тези места", посочи Иванова.

Расате отново започна да вика: "Вие рекламирате, 24 часа рекламирате...".

В този момент той бе призован от Николаев да напусне студиото, където е бил поканен именно, за да се изясни случаят с нападението срещу Rainbow Hub, а не за да си прави предизборна реклама.

"Няма да стане, точно така. Работата няма да ви се получи", отговори гостът, без да се разбере точно за какво говори.

"Това не е място за пропаганда. Опитваме се да изясним един казус, в който момиче твърди, че е ударено от вас", каза Мира Иванова, а докато тя говореше Расате стана и обяви:

"Не, не твърди момиче, че е било ударено". Всъщност обаче активистката Глория Филипова и свидетели на нападението казват именно, че Расате я е ударил.

Вече изправен, Расате продължи да крещи, размахвайки лист: "Ето това се случва там, виждате ли го тоя с големия патладжан". Въпросният лист в ръцете му не се видя, защото беше завъртян към водещите, които го попитаха дали това, което размахва, е взето от ЛГБТИ центъра. Не получиха обаче отговор, а Расате продължаваше да крещи и се чуваше ясно и силно, макар микрофонът му вече да беше изключен.

Малко след това водещите обявиха, че продължават нататък със следващата тема на предаването.

Гешев ще поиска имунитета на Боян Расате

Главният прокурор внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Боян Расате, издигнат от инициативен комитет като независим кандидат за президент в предстоящите избори. Искането е изготвено след направено предложение от прокурор от Софийска градска прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 30.10.2021 г. Расате в съучастие като извършител с други неустановени лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост – престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК.

Като кандидат за президент Расате е „лице с имунитет“ и с оглед разпоредбите в Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.

11 посолства у нас осъдиха нападението в офис на ЛГБТИ организация в София

Посолствата на Съединените американски щати, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция остро осъждат нападението на 30 октомври срещу “Рейнбоу хъб“ - център на българските организации, които насърчават равенството и защитата на правата на ЛГБТИ общността. Това се казва в официална позиция на дипломатическите представителства, изпратена до медиите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Магистрат ,все още почтен!

Магистрат ,все още почтен!

01.11.2021 | 19:44

Гешев а защо не поискаш и имунитета на Тотев.?!?Расате е извършил хулиганска проява и е нанесъл материални щети за около 1000 лева. А Ваниньо ограби за десетки години втория по големина град и се превърна в олигарх.Кой е обществено по-опасният индивид,Гешев??! Реакцията ти напълно отговаря на рефрена от едната чалга песничка - за кокошка няма прошка,за милиони няма закони!

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?