Следвайте ни

Изгонените руснаци шпионирали на три фронта

viber icon

Прокуратурата разкри вчера, че двама руски дипломати са извършвали разузнавателна дейност на територията на България. Според "24 часа" става дума за заместник търговските аташета в представителството на Москва в София – Сергей Николашин и Вадим Биков.

От информацията на прокуратурата се разбира още, че нерегламентираната дейност на “търговските представители” е осъществявана от 2016 г. насам. Тогава у нас е бил само Николашин, докато Биков пристига в България миналата година.

Според доказателствата, които са събрани срещу двамата, тяхната активност може да се обобщи в три направления. Всичките свързани с отбраната и военната ни промишленост, твърди вестникът.

Установено е, че Николашин и Биков са търсили класифицирана информация за плановете за модернизацията на въоръжените сили. Тук несъмнено попада и информацията за възможностите и капацитета за поддръжката на новите самолети F-16, блок 70, чието пристигане се очаква след няколко години, както и за намеренията на армията ни да се сдобие с безпилотни самолети.

Второто направление, по което руските разведки са работили, е идентифицирането и влизането в контакт с ключовите служители в МО, от които зависят обществените поръчки и сключването на договори с чуждестранни контрагенти.

Тук освен военен руската страна има и чисто финансов интерес. Макар България отдавна да е член на НАТО, страната ни продължава да плаща огромни суми на Русия за ремонт на старата техника. Не са малко примерите и за некоректно изпълнение на договори от руската страна, както и за некачествени ремонти.

Особено любопитно е третото направление, по което руските военни разузнавачи са действали – придобиването на секретна информация за българската отбранителна промишленост, нейните производствени възможности и плановете й за развитие. От стратегически, политически, икономически и военен интерес за руската страна е България да изгуби традиционните си пазари на качествена и сравнително евтина продукция.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Ковидчо:

Ковидчо:

24.09.2020 | 14:05

И к`во толкова има да и шпионират на нашата т.нар. "армия" - 2/3 си е тяхно (руско/съветско) въоръжение, а останалото (НАТОвско) отдавна е изшпионирано, `щото е горе-долу от времето на бащите ви!

Отговори
1 1
@Алекс :

@Алекс :

24.09.2020 | 09:30

INTERESNO KAKVO LI SME PRODALI NA ERDOGAN?!

Отговори
3 1
Drug

Drug

24.09.2020 | 09:29

POREDNATA NATO-AMERIKANO-BULGARSKA ISTERIYA ZA RUSKATA ZAPLAHA V BULGARIYA !

Отговори
4 3
Алекс

Алекс

24.09.2020 | 09:28

Голяма изненада за всички е че има неща за които някое разузнаване би проявило интерес. Армията ни е по малко от полицията и още по малко от състава на охранителните фирми.Всичко което е останало е продадено на Ердоган и на САЩ. Абсолютна фалщива новина.

Отговори
5 4
театро

театро

24.09.2020 | 09:19

Пеевската метреса Иванка Гешева отклонява вниманието от протестите срещу Шайката.

Отговори
4 3
Щирлиц

Щирлиц

24.09.2020 | 09:01

Да не повярваш чак.....имало българско разузнаване. Нищо ,че проспа износа на оръжие за ислямска държава,вноса на терористи тук в Харманли. Сарафово. На руснаците им са ясни и без разузнаване възможностите на Ф16 ,ако въобще го получим.

Отговори
9 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?