Следвайте ни

Изгасиха големия пожар до границата със Северна Македония

viber icon

Пожарите в селата Петрово и Голешово още вчера бяха локализирани от всички страни, като към този момент те са напълно угасени. Екипи на пожарната са дежурили през цялата нощ, а горски служители от рано сутринта започнаха да идват, за да патрулират и обхождат района, съобщи БНТ.

Днес се очаква да се присъединят и военните, които да помогнат при необходимост.

Жителите на района се надяват метеорологичната прогноза да е добра и да завали, за да се потушат пушеците и обгорената земя. Вчера хората бяха евакуирани заради наближаващия към къщите им пожар,  но благодарение на работата на служителите не се стигна до евакуация.

Всички вече са по домовете си и ситуацията се нормализира. 

Към момента има 18 активни пожара на територията на страната, като 11 от тях са локализирани, каза пред БНР главен инспектор Стефан Стефанов от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". На терен са над 50 екипа.

"Остават критични все още пожарите в района на Беренде, Пернишко, Благоевград - село Петрово, Хасково - Свирачи, Старосел и Кръстевич. Тези пожари са локалиризани, но все още имаме групи за наблюдение. Днес ще продължат действията по тяхното напълно погасяване.

Вчера възникнаха нови пожари - в Кюстендил на три места - в село Чуденци, Долно Кешаново, Ловница, на доста големи площи в полски и горски фонд. Тези пожарни са активни, локализирани са и също се наблюдават.

 Опасност за нашата страна няма, тъй като вчера пожарът по границата с Република Северна Македония е бил пресечен. Но все пак обходите по границата продължават, по информация към настоящия момент от областния управител на Благоевград Николай Шушков.

"Чух се с колегите от Северна Македония. Активно работят и ограничават пожара. Основната им задача е да го локализират, за да не тръгне към България. Той е на десетина километра от страната. На нашата граница се правят специални операции, които се ръководят от областния управител на Благоевград", каза по Nova  гл. комисар Николай Николов,  директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"198 пожари са гасили българските пожарникари през изминалото денонощие. Всички пожари са локализирани, 18 са поставени под наблюдение", заяви още гл. комисар Николай Николов.

Сред по-значимите пожари е този във Велинград, който предизвика частично бедствено положение заради задимяване.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?