2374
Следвайте ни

"Издишай и вдишай": Нова мода сред учениците залива социалните мрежи

viber icon

„Издишай дима и го вдишай отново” - предизвикателството с електронни наргилета, провокирано от социалните мрежи, бързо се превръща в световна мания.

Пушенето на електронни цигари е новата мода сред децата и тийнейджърите в социалните мрежи и в България. Въпреки забраната за употреба на електронни цигари от непълнолетни, ученици от различни възрасти се надпреварват в предизвикателства с вдишване и издишване на парата от модерните наргилета.

От края на миналата година законът забрани употребата на наргилета и електронни цигари от непълнолетни. Въпреки това модата с пушенето на т.нар. „вейпове” набира все по-голяма скорост сред малките деца и тийнейджърите. Сред експерти обаче, въпреки че не съдържат тютюн - вейповете са опасни за непълнолетните и създават нагласи сред тях, че пушенето е безвреден и приятен навик.

Клиповете, в които български момичета и момчета издишват парата от модерните наргилета, събират милиони гледания. Участници в повечето видеа са деца на видима възраст 15-16 години.

Електронните устройства за еднократна употреба с различни вкусове и аромати са новата мода сред учениците.

„Определено е модерно. Средна възраст при учениците е между 13 и 17-18 години. Тези цигари привличат с цветовете си, с аромата и особено с вкуса. Със сигурност социалните мрежи го правят още по-модерно – особено сред момичетата, които се опитват да се изявяват колкото може повече в тях”, казва той.

Възможно ли е непълнолетен да си купи електронно наргиле въпреки забраната? 

Оказва се, че да. Търговците предлагат свободно на непълнолетни от ароматните и цветни вейпове, предаде NOVA.

Ако нарушението е засечено от контролните органи, санкцията за търговеца е от  2 до 5 хиляди лв., а при извършване на повторно нарушение – санкцията може да стигне и до 8 хиляди лв., каза Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?