Следвайте ни

Издирват кои си взеха баня в Окото, чакат ги наказания

viber icon

Директорът на Дирекция “Национален парк Рила” (ДНП “Рила”) Красимир Андонов разпореди проверка по информация за къпещи се в Рилското езеро Окото туристи, съобщиха от екоминистерството.

В дирекцията няма официално постъпил сигнал или обаждане на зелен телефон (0884111400), уточняват още от там.

До проверката се стигна след като планинарят от Кюстендил инж. Севделин Атанасов пусна гневен пост в социалните медии със снимки, на коите се вижда как група младежи са се изкъпали в Окото – най-дълбокото от Седемте Рилски езера, предава dir.bg.

При събиране на достатъчно данни за извършено нарушение и установяване на самоличността на лицата, същите ще бъдат санкционирани, пише в съобщението на МОСВ.

Оттам посочват, че в последните три години, тези случаи са рядкост. Наложените санкции възлизат на стойност 5100 лв. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически се налага с глоба от 500 до 5000 лв., предаде struma.bg.

Служителите от “Паркова охрана и контрол” в активния туристически сезон следят за нерегламентирано навлизане на МПС в защитена територия и в циркуса на Седемте рилски езера.

Дирекция “Национален парк Рила” апелира към всички посетители за спазване на правилата за поведение в защитената територия и разчита на тяхната отговорност и активна подкрепа за опазване на природното богатство. Уведомяването на парковите рейнджъри дава възможност за бърза реакция от наша страна и предотвратяване на нарушения, се посочва в съобщението.

Данните от извършения ежегоден мониторинг за състоянието на езерата, показват, че водата в тях е чиста и е в рамките на всички допустими норми. Същите отговарят на изискванията за високопланински ледникови езера, съгласно Наредбата за характеризиране на повърхностните води.

Миналата година група танцьори от ансамбъл от Дупница влезе с носиите си в езерото Бъбрека. Последва санкция от НП “Рила” – 5000 лева. И сръбски туристи бяха засечени да се къпят в горещините миналото лято, но тяхната сомоличност не бе установена.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

07.08.2021 | 17:10

ЧУДЯТ СЕ КАК ДА ОБЕРАТ ХОРАТА--ДРУГИЯТ ПЪТ ВЗЕМЕТЕ ПО ЕДИН ЧОВАЛ С БОКЛУЦИ И ВЕЧЕР ДА НЕ ВИ ВИДИ НИКОЙ-ГИ ИЗСИПЕТЕ ПРАВО ВЪВ ВОДАТА--ЗА ДА ЧИСТЯТ БОКЛУЦИ ЦЯЛ МЕСЕЦ-ТЕ ТОВА ЗАСЛУЖАВАТ--500 ЛЕВА ЧЕ СЕ Е ИЗКЪПАЛ--ТОВА СИ Е ЖИВ ОБИР--ГЛОБИ ГО 50 ЛЕВА-ТОВА Е ДОСТАТЪЧНО ЗА ДА РАЗБЕРЕ И НЕПРАВИ ПОВЕЧЕ ТАКА--А ВИЕ ИСКАТЕ ДА ГО ОБЕРЕТЕ-А НЕ ДА ГО ГЛОБИТЕ

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?