Следвайте ни

Избраха Ива Митева за председател на НС

viber icon

Председател на 46-ото Народно събрание е Ива Митева от ИТН. Това решиха депутатите днес със 137 гласа “за”,  1 против от БСП, а 99 от БСП и ГЕРБ се въздържаха.

Митева бе председател и на съществувалото рекордно кратко 45-то Народно събрание.

Силен парламент означава прямо отношение с народа и постоянно търсене на отговорност от членовете на правителството, за да бъдат по-внимателни в своите действия", заяви тя от парламентарната трибуна.

"Оставайки верни на общочовешките ценности - свобода, равенство, справедливост, търпимост, трябва да положим усилия да се изпълнят със съдържание принципите на правовата държава - законност, правна сигурност, забрана за произвол на изпълнителната власт, независим и ефективен съдебен контрол, зачитане на основните човешки права, равенство пред закона", заяви още Митева.

Тя припомни, че съгласно българската Конституция България е република с парламентарно управление и Народното събрание заема първостепенно място в държавната система, и като национален представителен орган, изразяващ волята на народа, определя основните политики на правителството във всички сфери на обществения живот.

"Съгласно Конституцията ни, народните представители действаме в съответствие със своята съвест и убеждение, но трябва да помним за какво сме избрани, да чуваме и следваме волята на народа", посочи председателят на 46-ото Народно събрание.

"Всеки от нас по време на предизборната кампания е заложил името си, за да спечели доверието на хората, затова трябва да изпълним поетите ангажименти към българските граждани чрез приемането на конкретно законодателство - за по-висок стандарт на живот, за по-добро здравеопазване, за по-добро образование, за постигане на реална съдебна реформа", заяви тя.

                                                       

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?