Следвайте ни

Избраха епископ Яков за новия Доростолски митрополит

viber icon

Новият Доростолски митрополит е ясен. Това е Константийският епископ Яков, който бе избран от Светия синод на Българската православна църква с 11 гласа. Срещу него се бе изправил Великият епископ Сионий, който получи 1 глас от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, а бюлетината на Русенския митрополит Наум бе празна.   

Избора на синода бе съобщен от патриарх Неофит в Синодалната палата.

Константийският епископ Яков е роден през 1971 година в София под светското име Росен Дончев. След като завършва гимназия през 1989 –та, започва да учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“. Година по-късно постъпва в Софийската духовна академия. През 2007-ма е поканен от митрополит Николай Пловдивски да ръководи Баткунската света обител край село Паталеница. На 9 октомври същата година е замонашен с името Яков и назначен за игумен на манастира.

През декември 2016 година Светият синод единодушно решава архимандрит Яков да бъде наречен за константийски епископ и след хиротонията си да стане втори викарий на Пловдивската митрополия. Също така е ръкоположен в епископски сан.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?