Следвайте ни

Изборите в сезона на отпуските, това са възможните дати

viber icon

Тази седмица се очаква да се нареди политическият пъзел около извънредните избори. След решението на БСП да върне мандата още на 5 май, когато ще го получи, като все по-вероятна дата за предсрочен вот се посочва 4 юли. Междувременно, президентът свика консултации за избиране на нова Централна избирателна комисия, съобщи Нова телевизия.

За да се стигне до предсрочни избори, първо трябва да бъде върнат третият мандат. След това с един указ президентът трябва да разпусне настоящия парламент и да посочи датата за вота, а с втори указ - да назначи служебен кабинет.

Най-коментираните дати за предсрочен вот са 4 или 11 юли.

На 5 май, освен връчване на мандат на БСП и вероятното му моментално връщане, Радев започва нов кръг политически консултации с парламентарните групи. Те трябва да му предложат членове на нова Централна избирателна комисия. След това тя се назначава с негов указ.

Рулетката с мандатите приключва на 5 май. Решението на БСП да не опитва да състави правителство изпраща партиите на предсрочни избори. Така 45-ият парламент ще влезе в новата история като първият, който не е успял да излъчи кабинет.

„Очаквам БСП в сряда да предложи кандидат, който да върне връчения им мандат”, заяви доц. Наталия Киселова - преподавател по Конституционно право.

За да се стигне дотам, по Конституция, президентът трябва да издаде един указ  - за разпускане на Народното събрание и определяне датата на изборите. А с друг – да назначи служебно правителство, като максимално бързо да организира избори.

„Започва силен отпускарски сезон. До 11 юли криво-ляво можеш да хванеш хората, след това - не можеш”, коментира Стефан Манов, който е член на Обществения съвет към ЦИК.

Ако президентът разпусне парламента още тази седмица - на 5 или 7 май, Конституцията сочи, че нови избори се провеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията му. Така датата 4 юли за предсрочен вот става напълно възможна. „Ако искаме да хванат 11 юли за изборна дата, парламентът трябва да се разпусне в петък и в понеделник 10 май да излезе в Държавен вестник”, посочва още Манов.

Според преподавателя по конституционно право доц. Наталия Киселова действията на държавния глава ще са продиктувани от процедурите за назначаване на новата Централна избирателна комисия. Тоест, парламент ще има докато новата ЦИК не бъде назначена и така да вървим към дата 11 юли.

За втори път в 5-годишния си мандат, президентът Радев ще назначи правителство, макар и служебно.

А още през април при обръщението си към депутатите, даде знак, че е готов за това. „В заключение съм длъжен да заявя: в случай, че Народното събрание не успее да излъчи правителство, ще изпълня конституционните си задължения да назнача служебен кабинет”, каза той.

Политическите партии очакват развръзката, а всичко зависи от два указа и два подписа на президента Радев. Анализатори обаче напомнят и друг риск, освен отпускарския сезон. На 11 юли е финалът на Европейското първенство по футбол. Дали това ще повлияе на решението, предстои да разберем.

В новата Централна избирателна комисия, която ще се състои от 15 души, ГЕРБ ще имат четирима представители, „Има такъв народ” – трима, БСП – трима, ДПС – двама, „Демократична България” – двама и „Изправи се! Мутри вън!” – един.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Браво

Браво

04.05.2021 | 14:12

Браво , господин Президент, чест и почитания !!! Всичкия лош материал на Вожда на Герб ще плажуват на Алепу и няма да могат да гласуват ? Точно и Вожда ще събере кметовете на Герб и Ще Бойко тират избирите като не желаят да гласуват???? Е време е за море - стягайте банските и Еврата и под строй на Алепу. Може и в Керамути при мамин???? Герб шава? Браво

Отговори
2 5
С Бойко Борисов напред

С Бойко Борисов напред

04.05.2021 | 14:39

Когато нямате потенциал да спечелите изборите, започвате с лъжи и манипулации. Всичко се връща, идва времето на импийчмънта.

Отговори
6 2
ФАРАОН

ФАРАОН

04.05.2021 | 09:55

ЖИВО; ТНИ, МРЪ; СНИ, ГА; ДНИ, В ЯПОНИЯ, ВЪВ ВСИЧКИ ПОП ГРУПИ ДОЙДАТ МОМИЧЕТА, ПОПЕЯТ, ПОИГРАЯТ, И СЕ УВОЛНЯВАТ И ДАВАТ МЯСТО И НА ДРУГИ ДА СЕ ПОРАДВАТ НА СЛАВА, А ВИЕ ИСКАТЕ ДО ГР; ОБА ДА СЕДИТЕ И ДА ВИ ИЗНЕСАТ С ПОД ЛОГ; ИТЕ И УРИ; НАТ ОР, ИТЕ У КО; ВЧЕЗ ИТЕ :) Е ЗАТОВА, ЩЕ ВИ ИЗ, ТРЕ; БА ДО КРАК! И СЕ; МКА НЯМА ДА ОСТАВА.

Отговори
1 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?