Следвайте ни

Избори в условията на пандемия: Ето какво предписаха медиците

viber icon

Предизборната кампания да се осъществи без събирания на много хора, или най-добре да се проведе през социалните мрежи, както и изборната администрация да бъде ваксинирана преди вота. Това предложиха проф. д-р Радка Аргирова, проф. д-р Андрей Чорбанов и д-р Александър Симидчиев по време на консултациите с президента за провеждането на избори в епидемична обстановка.

Специалистите са на мнение, че не трябва да се променя имунизационният ред и да се увеличава периодът между поставянето на първата и втората доза от ваксината срещу коронавирус на повече от 3 седмици.

Притеснява ме като вирусолог, че ако се смени срокът между двете дози за "Модерна", "АстраЗенека" и "БионТех", никой не знае дали до четвъртата или до шестата седмица няма да има опасност от ново заразяване, допълни тя. Още не знаем колко точно е защитата след трите седмици от първата доза, каза още проф. Аргирова.

По думите й за изборите трябва да се създаде ред за гласуването на карантинираните. Но ако това става с мобилни урни, в домовете на хората, а и в болниците, там не трябва да се допускат неимунизирани служители. Според проф. Аргирова изборният процес трябва да се проведе изцяло в интернет.

„Едва ли ще се допуснат митинги и концерти, не допускам, че това ще бъде разрешено. Не смятам, че гласуването е нещо по-различно от пазаруване в магазин“, коментира пък проф. Андрей Чорбанов.

Той обясни, че българската ваксина чака одобрение за старт на предклинични изпитания.

Трябва да се види кои са най-рисковите звена в самия изборен процес и те да бъдат ваксинирани, но е необходимо те да бъдат имунизирани близо 40 дни по-рано, за да изградят имунитет, предложи д-р Александър Симидчиев.

По думите му от медицинска гледна точка не е полезно хората да имат безкраен избор на ваксина, която да си поставят, защото това ще доведе до логистични затруднения. Различните ваксини ще дойдат по различно време и се съхраняват по различен начин, обясни д-р Симидчиев.

Според него колкото по-бързо се ваксинира населението, толкова по-бързо заразата ще бъде овладяна и ще се намали вероятността от появата на нови мутации.

„Имаше идеална хладилна верига едно време, къде отидоха тези камиони“, постави друг въпрос проф. Радка Аргирова.

„Наложиха се определени марки хладилници“, вметна в отговор президентът Радев.

Много е важно, и това е целта на тези консултации - да се предприемат такива мерки и такава информационна кампания, че българите да бъдат спокойни и уверени, когато пристъпват към урните за гласуване, каза държавният глава.

„Въпросите остават повече от отговорите - като организация на предизборната кампания, на самия изборен процес, по отношение на здравната политика и готови конкретни планове за действие. Ясно е, че за преодоляването на пандемията, както и за ефективна предизборна кампания, за прозрачен и ефективен изборен процес, има един много важен фактор - навременна, всеобхватна и надеждна информация. Необходим е научен консенсус по здравните мерки и начините за преодоляване на рисковете, защото в момента в обществото има много противоречиви послания“, обобщи той.

Ще се радвам да видим след време и българска ваксина, изрази надежда Радев в края на срещата, пише dariknews.bg.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?