Следвайте ни

Избори по време на пандемия - мисия невъзможна в BG

viber icon

Хиляди болни и карантинирани остават без право на глас при нов пик на заразата, ако държавата не разпише спешен екшън план 

 

Централната избирателна комисия, парламентът, правителството и президентът засега нямат отговор на въпроса как ще гласуват напролет болните и карантинираните заради коронавируса, ако пандемията отбележи нов пик в изборно време, показа проверка на "Марица".

"Подвижните избирателни кутии не позволяват на хора под карантина да гласуват. Гласуване по пощата, ранно гласуване, използването на електронни устройства са алтернативни начини в други държави, но ние трябва да се съобразяваме с нашия Изборен кодекс. Необходима е законодателна промяна", обясни патовата ситуация шефът на ЦИК Александър Андреев.

Той обясни, че гласуването по пощата изисква активната регистрация на избирателите, за да получат предварително документацията, свързана с гласуването.

"Логиката на това гласуване е различна от тази в България. Това обаче не пречи законодателят да прецени дали е възможно в нашата страна, добави Андреев. 

ЦИК са с вързани ръце без намесата на парламента, но там дискусията по въпроса е в начална фаза, защото главната тема на споровете е кога да са изборите - през март или през май, а не как да бъдат организирани. 

По въпроса е създадена работна група,

но нейната работа тепърва започва, уточни пред "Марица" Ангел Кунчев, главен епидемиолог на България и член на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса. Той уточни, че много въпросителни има около организацията на изборния процес и за здравите българи, които ще отидат до урните. 

Правото на глас е конституционно, а конституцията е над Закона за здравето и заповедите на здравния министър, което прави казуса много сложен.  

Не е изключено липсата на сигурност за здравето на хората да доведе до тотален отлив и ниска изборна активност. Ако на болните и карантинираните пък не бъде гарантирана възможността на гласуват, това може да стане повод за оспорване на изборните резултати, коментират специалистите по конституционно право. 

Казусът нямаше да съществува

днес, ако парламентът и Централната избирателна комисия бяха се задействали навреме и бяха задействани възможностите за електронно и дистанционно гласуване, за което ние отдавна настояваме, коментира пред "Марица" лидерът на "Да, България" Христо Иванов. Той припомни, че от години той и съмишлениците му настояват за дистанционно гласуване, но държавата продължава да тупка топката по въпроса и сега може да изпадне в патова ситуация с организацията на изборния процес. "Дори изборите да се отложат за май, няма никаква гаранция, че епидемията ще отмине. Трябва политическа воля за генерално решение на въпроса за дистанционното гласуване", настоя бившият правосъден министър. 

Стотици бизнеси, образованието и дори извънболничната помощ в последните месеци минават на работа онлайн, само държавата все така не може, отбелязват експертите. Те припомнят, че електронното правителство е било основна мантра в работата на Росен Плевнелиев като министър и президент, а по темата работеше и вицепремиерът Томислав Дончев. До момента обаче няма видим напредък по темата.  

Към днешна дата

активните случаи на коронавирус у нас са над 95 000,

а още поне два пъти по толкова са контактните лица. Това означава, че ако ситуацията е подобна и по време на изборите, гласуването на близо 300 000 души ще е под въпрос.   

Само в Пловдив и областта в момента болните, които се лекуват в болниците и вкъщи, са над 4500, а още са 3600 под карантина.

 

Прогнозата  

 

Според най-оптимистичната прогноза, през месец март се очаква броят на хората, които са на домашно лечение, в Пловдив и областта да са  около 1300, а на тези под карантина - 1200 души. Така че около 2500 души в Пловдивска област ще бъдат под угрозата да не могат да гласуват на предстоящия вот. Хората в болниците ще са около 150-160, но за тях може да бъде създадена организация да гласуват в урни в здравните заведение при спазване на строги мерки за дезинфекция.

 

Америка го направи - рекорд за изборна активност в разгара на заразата

 

Много държави успяха да проведат изборите си по план през 2020 година въпреки пандемията от COVID-19. В центъра безспорно се оказа президентската надпревара зад Океана между действащия президент -републиканеца Доналд Тръмп, и демократа Джо Байдън. Въпреки че САЩ е една от най-сериозно засегнатите страни от глобалната пандемия, изборната комисия в страната отчете най-високата избирателна активност в историята на Америка.

Избирателната система зад Океана предвижда три основни типа гласуване

- лично в деня на изборите, предварително лично гласуване, както и предварително гласуване по пощата. В САЩ всеки избирател, който реши да иде в деня на изборите до урните, отделно има избор дали да гласува с физическа бюлетина, или електронно.

Заради спецификите на отделните щатски законодателства в отделните щати важат различни правила и срокове, в които е допустимо предварителното гласуване. Заради огромния брой болни от коронавирус в страната в списъците с гласуващи по пощата попаднаха автоматично и всички, настанени в лечебните заведения или карантинирани у дома.

Още през март и април в Сената и Конгреса имаше сериозни дебати, касаещи гласуването в условия на пандемия. За броени седмици бе създадена организация, която да позволи възможно най-много хора да пуснат своя глас, без да се създават големи струпвания пред изборните секции и

без да се създава риск за здравето на хората.

Предложенията на демократите тогава минаха през всички законодателни органи и в резултат на тях близо 46% (или 71 млн.) от получените 155 милиона гласа общо на изборите са направени по пощата. На предишните избори за президент в САЩ през 2016-а едва 33 млн. от подадените гласове са пристигнали по пощата.

От оставащите 84 милиона гласували близо 40 млн. са го направили лично, но преди официалния изборен ден. Така на 3 ноември до урните са отишли едва 44 млн. от всички 155 млн., дали своя вот. 

Личното предварително гласуване може да стане до 60 дни преди официалната изборна дата, докато вотът по пощата в различните щати е с различни срокове - някои признават бюлетините, пристигнали до 3 ноември, докато други приемат и тези, пристигнали след тази дата, но с клеймо не по-късно от изборния ден.

Пионер при гласуването по пощата е щатът Калифорния

Той е първият, който не изискваше никакви специални и предварителни действия от страна на гражданите за гласуване по пощата. Местните власти сами изпратиха по постоянен адрес бюлетини на всички над 20 млн. жители на щата, като няколко месеца преди това започна активна информационна кампания.

Дори и в 6 от най-консервативните щати, в които до момента не се допускаше гласуване по пощата, на последните избори създадоха такава възможност, макар и само за болните и карантинираните жители. Всички държавни агенции в САЩ са категорични, че успехът на изборите през 2020 година е категоричен, що се отнася до организацията им.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Желателно

Желателно

07.12.2020 | 11:30

О, да, желателно за управляващите е и въобще да няма избори

Отговори
2 0
Тошко

Тошко

07.12.2020 | 10:54

Изборите трябва да се отложат и да се проведат през есента на 2021г. заедно с президентските. Спестяват се животи, пари и евентуално проблема с доставката на машините, които са поръчани 9,000 бр.

Отговори
1 3
НИКОЛАЙ

НИКОЛАЙ

07.12.2020 | 10:17

НЕ ОТКРИВАЙТЕ ТОПЛАТА ВОДА!! ВИЖТЕ КАК ГО НАПРАВИХА В РУМЪНИЯ, САЩ И МН.ДР. СТРАНИ !!!! ОТЛАГАНЕ НЯМА ДА ИМА,КОЛКОТО И ДА ВИ СЕ ИСКА !!!!

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?