46
Следвайте ни

Изборът на парламентарен шеф е тест №1 за коалицията на промяната

viber icon

Изборът на председател на новото Народно събрание ще бъде първият сериозен тест за коалицията между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". След като миналата седмица намериха допирните точки по 18 основни теми за бъдещото управление, сега четирите формации трябва да намерят консенсус за имената на премиера и министрите. 

Срещите за избистряне на състава на правителството с мандата на ПП ще бъдат в работен формат, но няма да са публични.

Стартът беше даден вчера с разговор за доуточняване и изчистване на спорните моменти в сектор "Земеделие". През седмицата предстоят още срещи на експертите на четирите формации и по другите теми.

Преди първото заседание на парламента на 3 декември ще има политическа среща между ръководствата на преговарящите формации, на която ще бъде решено зад коя кандидатура за председател на парламента ще се обединят.

До този момент по време на разговорите е предложена само Ива Митева от ИТН, но се появи версия, че постът може да бъде даден на соцлидера в оставка Корнелия Нинова. 

Едва след избора на парламентарен шеф ще се върви и към подписване на коалиционно споразумение. Най-оптимистичният вариант е проектокабинетът да е готов още за Никулден. 

„Буквално в следващата седмица очаквам и съставът на правителството, и неговата програма да бъдат в голяма степен ясни“, каза пред БНР Владислав Панев от "Демократична България".

Той коментира и заявката на Борислав Сандов екоминистерството да отиде при ДБ: „Звучи логично. Той е една добра кандидатура за министър. Всичко е на масата, няма нищо договорено“.

„Не е неизбежно, но не е и фатално в никакъв случай", така Панев коментира решението новият бюджет за 2022 г. да бъде приет през януари. За януари ще бъде ползвана базата от актуализацията на бюджета, допълни той. „Избирателите така ни подредиха, че сме длъжни да направим компромис - всяка една от формациите, в определена посока“, изтъкна още Панев. По думите му, компромисът се постига лесно в този формат.

Успешните държави се управляват от такава амалгама от изявени, силни политически лица, които са и експерти в съответните области, продължи Панев. И изрази оптимизъм, че е възможно новото правителство да остане на власт четири години.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

С ръка на сърцето

С ръка на сърцето

30.11.2021 | 09:19

Слафчо ги е подбирал по грозотия неговите хора.

Отговори
2 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?