Следвайте ни

Избират кмет на община Благоевград с машинно гласуване

viber icon

В Благоевград и селата от района, където днес се гласува за кмет на община в 120 от общо 139-те секции ще се гласува машинно, предава БНР.

Изборите бяха насрочени след като Върховният административен съд се произнесе, че избраният на проведените през 2019 избори година кмет не е заличил в срок фирмата, на която е бил едноличен собственик.

Близо 65 хиляди жители на общината ще имат право да гласуват в почти 140 секции. Само в 20 от тях бюлетините са на хартия, а в останалите се гласува машинно, като  в 54 секции има по две устройства. Въпреки това за частичния кметски вот бяха отпечатани 73 800 хартиени бюлетини.

В секциите с машинно гласуване използването им е допустимо само при неотстранима повреда на устройствата.

Как членове на секционни комисии коментират гласуването с машини.

„Така е по-бързо вече с машинното гласуване. Няма да се брои вече, по нощите да се ходи. Надявам се да се справят хората и да имаме добри резултати“.

„Мен ме вълнува по-възрастните хора как ще гласуват, дали ще се справят с машините. Ще е трудно сигурно. Може някой да не дойде“.

До този момент в ОИК няма подадени жалби. Няма и сигнали за търговия с гласове.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Нали

Нали

27.06.2021 | 11:59

Защо е необходимо да ходи да се глсува с машините? В деня на изборите просто се слага флашката в компютъра и се вижда "резултата" от "изборите"! Така хем хората доволни, защото няма да ходят до урните, хем спестени пари и тревоги кой ще спечели! Ако случайно победител се окаже Николас Мадуро, просто председателят с конфузна усмивка ще смотолеви едно "извенете" и ще постави нужната флашка с нужният победител! Супер демократично, бързо и практично! Чудя се, как още другарят Владимир Владимирович Путин не го е въвел още! Сигурно чака системата да се ошлайфа добре в България, преди да го направи!

Отговори
2 0
Нали

Нали

27.06.2021 | 12:02

..... в този ред на мисли, защо дори са ни нужни машини? Просто някаква ефтина флашка от битака, Нали!

Отговори
2 0
за з

за з

27.06.2021 | 09:15

на препрограмиран софтуер бе давам гласа си

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?