Следвайте ни

Ивайло Калфин с лоша прогноза за икономиката на България

Борисов от страх не отпуска пари в помощ на бизнеса

viber icon

Ивайло Калфин с мрачна прогноза за бъдещето на икономиката в България. Той заяви в ефира на bTV, че бумът на безработицата предстои. 

"Фирмите още се колебаят дали да освобождават хора. Това предстои в големи мащаби. Най-тежкият удар се пое от туризъм, спорт, развлекателна индустрия, ресторанти и щетите са видими. Не се очаква до 2 седмици да се върнем към предишния си начин на живот, очаква се по-тежко да стане", категоричен е той. Той смята за ефективна мярката за подпомагаме на малкия и средния бизнес, но много зависи от това как ще се приложи. "Европейският съюз ни предоставя 2 милиарда лева и една от мерките е фирмите да не освобождават хората".

Нашият бюджет също трябва да поеме ангажимент. Тези 2 милиарда не са от нашия джоб. Мен ме страх, защото виждам страх в правителството. Икономиката е като жив организъм - има бял дроб, сърце, кръвоносни съдове и когато му спреш нещо, той започва да умира", коментира Калфин. 

"Трябва да има ясен план с какво разполага държавата. Изненадан съм, че нямаме прогнози. Наливането на пари сега означава по-малко загуби в бъдеще. Все повече хора ще се връщат в България, защото това е криза в цял свят. 

Държавата не може да замени икономиката, но може да помогне. Кризата няма да мине сама. След седмица-две трябва по-тежки мерки да се вземат. Има пари и държавата трябва да даде различни сценарии, за да са спокойни хората", споделя той. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?