49
Следвайте ни

Иван Иванов: ВиК холдингът може да спаси дружествата от фалити

viber icon

С наложения мораториум се отнемат права на държавния регулаторен орган, а това е недопустимо. Това каза по БНТ шефът на КЕВР Иван Иванов. Според него всичко в енергийния сектор сега зависи от събития извън България. 

„Цената на газа от Азербайджан е значително по-ниска. Ако се увеличи делът му в общия микс, може да се намали цялостната цена. Цената на азербайджанския газ е свързана изключително с петрола, а не се цените за пренос. Зависи обаче какви количества можем да получим. Цената му е търговска тайна“, припомни Иванов. 

Азерският газ постъпва в Гърция и след това през частта Сидерокастро - Кулата се подава към България. След успешни разговори с БОТАШ /Междусистемната газова връзка България - Турция/, може да се внася газ през Трансбалканския газопровод, който сега не се използва. 

„Мораториумът не равнопостави потребителите на енергоносителите – тези, които ползват природен газ са в по-лошо положение. Хората в малките градове и селата, които са на дърва, също усещат тренд на повишаване“, каза Иванов.

Според него последиците от мораториума ще се видят в следващите месеци. Ще се отчете фактът, че в продължение на 3 месеца цените са били под мораториум, а в същото време са нараствали. Ако той бъде прекратен следващата седмица, цените може да се повишат само с 11%, както бе предвидено. Топлинната енергия би трябвало да се повиши с 50% за страната. А КЕВР постигнаха то да е само до 13%, припомни Иванов.

Шефът на държавния регулатор каза, че нито един представител от ведомството му не е викан на среща с правителството, където да бъдат обяснени доводите му. 

„Бяхме обругани, а не сме комисия за защита на потребителите. Поискахме намаляване на ДДС и използване на средства от фонда за енергийна сигурност. Намаляването на ДДС щеше да се използва изцяло за битовите потребители. В държавния бюджет през ДДС се натрупаха последните няколко месеца много големи средства. Намаляването с 10% нямаше изобщо да повлияе за следващите 3 месеца. Очакваме през април цените в Европа да намалеят“, обясни Иван Иванов. 

Прогнозите, че ще паднат цените на газа след пускането на Северен поток отпаднаха, защото немският регулатор иска създаването на отделна компания за управлението му. А това ще стане едва след юни. 

В момента няма никаква помощ за потребителите на природния газ. Това са българските топлофикации и Топлофикация „София“. „Считам, че те трябва да бъдат компенсирани“, добави Иванов.

Във ВиК сектора и услугите нещата са в още по-тежко състояние. За следващите 5 години цените са калкулирани по новите цени на електроенергията. 

„Мораториумът промени това. Какво да направим сега с депозираните при нас бизнес планове? Ако не се предприемат мерки, ще има фалити. ВиК холдингът с финансов ресурс 1 милиард лева би подпомогнал тези дружества. Близо 50% от бюджета на дружествата е за заплати на служителите. Ние бяхме предвидили всяка година с по 15% да се увеличават заплатите на служителите, защото бяха изостанали спрямо средните за страната“, припомни шефът на КЕВР.

Проверката на ДАНС през септември в КЕВР е приключила, без да констатира някакви нарушения.

Мандатът на шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране изтече още миналия юни. Но той продължава да е неин директор. 

„С оглед да се създаде стабилност не само за мен, но и за всеки друг член на комисията, след изтичане на мандата той остава да изпълнява функциите си до избиране на нов член. Аз съм на възраст, при която мога да посветя времето си на своята съпруга. В залеза на своя живот човек трябва да се върне към своите изконни семейни ценности“, каза Иван Иванов.

Той призова правителството да намери и назначи негов приемник до края на месеца.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

лимбо

лимбо

06.01.2022 | 10:54

Цените се връзват автоматично с международните , а доходите си остават имагинерни.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?