46
Следвайте ни

Иван Хиновски: ДАНС да провери големите търговци на ток

viber icon

Две важни интервентни мерки трябва да се направят на енергийния пазар у нас. Първата е да се променят правилата на търговия с електроенергия.

Втората е държавата да вземе огромните печалби от последните няколко месеца на АЕЦ „Козлодуй” и НЕК и да ги преразпредели към малките и средните фирми.

Експерти определят печалбата на атомната централа на над 1 милиард лева само за последните няколко месеца.

Това предложи в ефира на бТВ енергийния експерт и бивш депутат Иван Хиновски.

„Обществена тайна са обоснователните съмнения за манипулации. Появяват се големи играчи, купуват големи количества и препродават в пикове на цените. Сава въпроси за големи компании, които дават сериозни банкови гаранции за закупуване на енергията, малките играчи не могат това. В миналия парламент искахме промяна в търговията. Да има само малки квоти – 1, 2, 5 мегавата. Малкият бизнес няма нужда от 50 мегавата”, каза Хиновски.

Така малкият и средният бизнес ще има достатъчно енергия. Проблемът са малките и средни предприятия, които не могат да си купят енергия.

На нашия енергиен пазар има няколко големи играчи - те участват в търгове за по 150-200 мегавата. 

„Дават и банкови гаранции от милиони и тази енергия през последните месеци се изнася. Питам какво прави ДАНС – дали има нарушаване на правилата. Купувайки тази енергия и те я препродават на по-малки части, което е забранено. Поне 20 - 30% е печалбата им”, каза Хиновски. 

Той призова да се направи проверка само на тези търговци, които направили големи сделки през последните месеци и след това са излезли от борсата. 

След Нова година парното ще поскъпне с минимум 8 до 10%, прогнозира енергийният експерт. Газът расте и ще има нови цени. 

Той предлага България да се включи в суапова сделка с Азербаджански газ, който идва през една точка в Гърция.

„Ще изнасяме руски газ /който пристига у нас/ и ще ползваме по-евтин азерски. В момента страната ни взима само по 300 милиона куб. метра азербайджански газ, а Баку предлага до 3 милиарда”, каза Хиновски.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?