Следвайте ни

Иван Гешев с горещ коментар за искането да бъде отстранен

viber icon

Според главния прокурор Иван Гешев предложението за прекратяване на мандата му е политически акт, чиято цел е компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на част от съдебната власт или цялата, и нарушаване на върховенството на закона. Г

Той направи този коментар по време на дебата във ВСС по предложението за започване на процедура за неговото освобождаване от длъжност, внесено от правосъдния министър Янаки Стоилов.

Главният прокурор определи предложението на министър Стоилов като "бланкетно", а сигнала на Бойко Рашков като едно „правно нищо”.

В началото на заседанието на Пленума на ВСС правосъдният министър Янаки Стоилов представи мотивите за предложението си за започване на процедура за прекратяване мандата на главния прокурор. Стоилов отговори на обвиненията, че с тези свои действия нарушава независимостта на съдебната власт като каза, че не може, когато държавен орган упражнява свое законово правомощие, това да се квалифицира като посегателство върху друг орган. „Разделението на властите върви заедно с взаимния контрол от тях. Изглежда някой бърка независимост с недосегаемост, а недосегаеми лица в правовата държава няма”, каза Янаки Стоилов.

В мотивите, основани на сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков, Стоилов посочи, че има данни за действия на главния прокурор, накърняващи престижа на съдебната власт, както и за тежки нарушения на служебните задължения. Според Стоилов Гешев „избирателно и тенденциозно” е разгласил данни от досъдебно производство. Също така е показал пристрастност, предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност при свои медийни изказвания. Друга причина, която посочва министърът е „използване на служители от Бюрото за защита на свидетели за извършване на претърсвания и изземвания в сградата на Президентството, което е злоупотреба с техните служебни задължения, нарушава принципа на разделение на властите и е недопустимо”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Стопхам

Стопхам

22.07.2021 | 19:01

С тази невина физиономийка няма да го спаси за дълго.

Отговори
0 0
Стопхам

Стопхам

22.07.2021 | 19:02

Трябваше да го напиша пак, за да ми пуснат коментара. Браво!

Отговори
0 0
Стопхам

Стопхам

22.07.2021 | 18:57

Тази невина физиономийка няма да го спаси за дълго.

Отговори
0 0
намръщенЪ

намръщенЪ

22.07.2021 | 13:02

Цялата червено-синя сган трепери от Гешев! Затова той им пречи. ГЕШЕВ, ДЕЙСТВАЙ, трудно могат да те бутнат, освен ако: 1) Не се промени тази недомислица от 1991 - Бланкетната Бесепарска "конституция", приета на коляно от ВНС, избрано с манипулиран вот. По този документ трябват 180 гласа са промяна на текста, ГЕРБ има точно толкова, колкото да блокира. Дори там да има такива, които ще са за промяна(вероятно и в техните среди има противници на Гешев), в други групи едва ли всички ще са против него 2) Да бъде отстранен сега от ВСС - там са на квоти, прокурорите ще си защищават началника и ще блокират отстраняването му.

Отговори
5 4
ясно

ясно

22.07.2021 | 12:29

Цялата газ дето се изпика е заради шпионското гнездо в президентството , което гешев арестува и затова ще го мразатг както навремето костов ,кото също хвана рубладжий ски щирлиц по бели гащи.

Отговори
8 6
Svetanka Rizova

Svetanka Rizova

22.07.2021 | 11:48

Никой не може да посегне на Главният Прокурор а най малко тая джумерка Янаки. За да се случи това първо трябва да се смени Конституцията с оная, комунистическата в която всички убийства се извършваха "в името на народа"

Отговори
9 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?