49
Следвайте ни

Иван Гешев и семейството му напуснаха вилата в "Бояна"

viber icon

Главният прокурор Иван Гешев и семейството му са напуснали луксозната вила в "Бояна", в която живяха близо година и половина. Договорът им е трябвало да бъде прекратен от първи октомври 2021 г., но те са са изнесли преди тази дата. Информацията е потвърдена пред "Дневник" от Министерския съвет след въпроси, свързани с имуществената декларация на Гешев, подадена пред Инспектората на Висшия съдебен съвет.

В нея той беше декларирал, че е живял под наем в апартамент от 57 квадратни метра, а наемодател е била администрацията на Министерския съвет. Наемът е бил 2200 лева.

От Министерския съвет и сега отказаха да уточнят дали декларираният от Гешев имот е именно дом 5 с аргумента, че това са лични данни. Но от анализа на всички известни и потвърдени досега данни, се разбира, че главният прокурор е обявил част от имота и плаща за него, а другата част е наета от член на семейството му, който плаща същата сума - 2200 лева.

"В случая се касае за хотелско настаняване в обект, който не е част от ведомствения жилищен фонд на Министерски съвет. Хотелското настаняване е при условията на услугата "дълъг престой", дефинирана като настаняване в помещения за не по-малко от три последователни нощувки, реализирани от един настанен", пишат от Министерския съвет.

От тях се разбира още, че Гешев е започнал да живее там през юли 2020 г. и договорът ще бъде прекратен към първи октомври 2021 г.

На уточняващи въпроси дали след първи октомври договорът ще бъде подновен, от правителствената пресслужба заявиха, че не е постъпвало заявление за нов договор и че дом 5 е освободен. Предизвестието за напускане е било подадено на първи септември тази година.

От прокуратурата засега не са коментирали случая.

Правителствената пресслужба уточнява още, че "по отношение на държавната собственост, която се управлява от Министерския съвет и касае хотелско настаняване - комплекс Бояна, стопанство Евксиноград, почивна база Слънчев бряг, обект Шабла и почивна база Орлица, всеки гражданин може да ползва обекти в тези комплекси, информация за което има на интернет страницата www.travel.government.bg".

Проверка на страницата за резиденция "Бояна" показва, че достъпни за настаняване са стаи в хотелски комплекс "Дом 2". Там могат да се наемат индивидуални стаи на цена от 170 лева или 130 лева (когато става въпрос за дълъг престой или уикенд). В дом 2 има и президентски апартамент за 410 лева на вечер.

При опит да се запази по телефон дом 5 от резиденция "Бояна" заявиха, че това не е възможно и тези вили не се отдават под наем.

Според страницата на резиденция "Бояна" в Уикипедия домовете от три до осем са вили и помощни сгради, обслужващи висшите български институции. По информация на "Дневник" тези вили се използват за настаняване на делегации.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?