Следвайте ни

ИТН маха охраната на Гешев

viber icon

Да се свие кръга на лицата, охранявани и ползващи специализиран транспорт на НСО поиска Ива Митева в началото на днешното заседание на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

Тя посочи, че от ИТН са готови със свой законопроект за промяна в закона за службата за охрана.

Митева посочи, че под пълна охрана трябва да бъдат президент, премиер, председател на парламента като допълни, че така е в цял свят.

По отношение на останалите лица смята, че специализиран транспорт трябва да ползват членовете на Конституционния съд и тримата големи.

„Тук трябва да кажа, че главният прокурор трябва да бъде изваден от тази охрана, която е в момента. Той ползва възможност за охрана по три закона”, обясни Митева. Тя посочи, че в момента той се охранява по Закона за защита на лицата.

„Там предлагаме отмяна на тази възможност, отмяна на възможността и в МВР и оставане само на ползване на специализиран транспорт по Закона за НСО”, каза тя. Митева посочи, че в случай на застрашен на някои от тези лица – член на КС, на някои от тримата големи, тогава може с мотивирано решение на комисията да се поставя съответната лична охрана.

За останалите -  зам.- председателите на НС, членовете на Министерския съвет трябва да бъдат извадени от специализирания транспорт, както и кметът на София. Всички те разполагат със собствен транспорт, а заместник-председателите на парламента ще бъдат поети от колите, с които разполага НС, обясни Митева. Тя допълни, че ако има застрашеност, заплаха за сигурността им, тогава отново с решение на комисията ще може да им се постави охрана, но по думите й „не и безразборно, по всяко време“ да могат да използват тази охрана. Заседанието продължава при закрити врата с изслушването на началника на НСО.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Атанасов

Атанасов

19.08.2021 | 17:23

Извадете "каскета" и от държавната резиденция.

Отговори
4 2
РУЖА

РУЖА

19.08.2021 | 17:03

ЧОВЕК С ОХРАНА ЯВНО СЕ ЧУВСТВА ЗНАЧИМ КОЙ БИ ЗАСТРАШИЛ ЖИВОТА НА ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ ИЛИ УЧИНДОЛСКИЯ КОЙТО Е С ЦЯЛА АРМИЯ ГАВАЗИ

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?