Следвайте ни

Италианец се загуби в Искърското дефиле, спасиха го

viber icon

Италиански турист се изгуби и беше издирен в района на Гара Бов в Искърското дефиле, съобщават от отряд "Лакатник" на Планинската спасителна служба.

Чужденецът тръгнал на разходка в лошото време, но загубил ориентация в подножието на 100-метровия скален масив "Триъгълника". Сигналът към планинските спасители бил получен в 14.00 часа днес. Два часа по-късно италианецът е бил транспортиран до най-близкото населено място.

Незабавно е организирана спасителна акция. В 14.30 ч. екип на отряд Лакатник пристига в района на инцидента, локализиран по подадени GPS координати. Втори екип е мобилизиран в готовност за включване в случай на нужда при условията на падаща мъгла и задаващ се дъжд. Туристът е намерен в 15.10 ч. в скалист терен в подножието на Триъгълника (100-метров скален отвес) на Гара Бов след направен дълъг обход поради непрецизното локализиране, вследствие на ръчно въведени координати.

Намереният турист е италиански гражданин, отскоро живеещ в България. Бил е сам на еднодневна разходка. Намерен е в добро общо състояние с лека дезиориентация.

Акцията е приключила в 16.00 ч. с транспортирането на туриста до населено място с възможно най-бързи транспортни комуникации.

От ПСС напомнят, че е от изключителна важност туристите да бъдат добре подготвени, да носят със себе си добре заредени телефони и да използват мобилното приложение* на службата за по-бързо и точно установяване на местоположението в случай на инцидент или изгубване!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?