Следвайте ни

Историята на Женския пазар влиза в изложба

viber icon

Галерия Сердика отваря врати за почитателите на българските традиции и фолклор с една нетрадиционна експозиция, която ще покаже историята на Женски пазар чрез българската шевица. Гостите на галерия Сердика ще видят за първи път 27 везани ръкави, характерни за женската носия на Софийски регион, които са част от личната колекция на Маргарита Георгиева, създадени са от нейната баба Севда и продавани тук на Женски пазар в периода от 1924 г. – 1948 г. Куратор на изложбата „Шевици от историята на Женски пазар“ е младата Стефания Илиева, пра-пра-внучка на баба Севда.  

Тази изложба цели да покаже духа на София и Женски пазар в началото на миналия век. Ще се проведе от 23 до 29 август при спазването на всички задължителни противоепидемични мерки. 

„Женски пазар винаги е бил нещо повече от обикновен пазар. Той съхранява българската история и култура, а сега в Галерия Сердика, която се намира в сърцето на търговското пространство, можем да покажем съвременния прочит на българската търговия и традиция. Везаните ръкави са били важна и много търсена стока на Женски пазар, като често са били използвани за размяна срещу различни селскостопански стоки. В пазарните дни Женски пазар се е изпълвал с жени от околните села, които са продавали и купували тук, и именно везаните ръкави са били една от най-търсената стока, защото ръкавът е бил трудоемък за изработка, а извезването му е отнемало дълъг период от време. Щастлив съм, че в следващия месец посетителите на галерия Сердика ще могат да видят българската история и да усетят истинския дух на Женски пазар“, каза Драгомир Димитров, изпълнителен директор на Пазари Възраждане.

Гостите на галерия Сердика ще могат да се насладят и на репродукция на картината на Антон Митов „Пазар в София” от 1899 г., предоставена от Софийска градска художествена галерия, както и на документи, архивни факти за търговията на Женски пазар. Ще бъдат показани и художествени картички, които са част от личната колекция на Здравко Петров от „Историческите маршрути“ на София.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?