Следвайте ни

Искате нова кола? Държавата плаща до 10 бона

viber icon

Край на опашките в КАТ за регистрация на нови коли, предлагат от Асоциацията на автомобилните производители. Чрез онлайн услугата ще се избегне струпването на хора в условията на пандемия. И още една идея от неправителствения сектор - държавата да осигурява до 10 хил. лв. на хората, които искат да си купят нова кола.

Сега по пътищата у нас се движат близо 1 700 000 коли на възраст над 20 години. Това  е с малко над 8% повече в сравнение с миналата година, сочат данните на Асоциацията на автомобилните производители.

„Затова ние предложихме програма за скрапинг, тоест връщане на стари автомобили над 15 години, които следва да бъдат рециклирани,а държавата да осигури възможност, в зависимост от екологичната категория на автомобила, от 5 до 10 хил. лв. бонус”, обясни председателят на Асоциацията на автомобилните производители Храбрин Иванчев.

Около 10 хиляди души могат да се възползват от това, пресмятат от Асоциацията. А държавата имала няколко варианта, за да осигури финансирането.

„Единият е тази програма за възстановяване, която в момента предстои да бъде приета от Европейския съюз.  Другата програма е свързана със зелената сделка”, добави Иванчев.

Институтът по пътна безопасност и шофьорите не отхвърлят възможността, но искат повече яснота. От Асоциацията на автомобилните производители предлагат още регистрацията на новите коли да става онлайн. Мярката е част от антикризисните мерки по време на пандемия. Идеята се посрещна противоречиво от водачите. Създаването на единен регистър на автомобилите у нас също е сред предложенията на Асоциацията на автомобилните производители, предава nova.bg.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Ужким пазарна

Ужким пазарна

06.12.2020 | 02:00

Всичко Мара втасала Само не са вчесала Дайте на хората заплати европейски а не ги мислете за друго как ще го купят Кога хората имат доходи стабилни нали уродчета ще ви правят оборот и 20 процента ви е във фиска На по малко покупки ОБОРОТ по малко във фиска 20 процента от ДДС Уродчета сте и това е

Отговори
0 0
На гол тумбак

На гол тумбак

05.12.2020 | 06:16

Това е "екстра" от която ще се възползват богаташите,а не мнозинството! Спомняме си как колекторска фирма получи финансова "помощ". И пак ще има такса "шкаф" - ти на мене - аз на теб!! Гадост!

Отговори
16 1
Браво на нашите вождове!

Браво на нашите вождове!

05.12.2020 | 05:47

Това,което се предлага гърците го направиха в далечната 1990 година.Държавата изкупи старите автомобили и хората получиха около една трета от цената на нов японски автомобил.Дъжавата се пребори с мръсния въздух,а хората бяха доволни,че карат нови коли,а не таралясниците от Германия.Някои гърци и до днес си карат тези автомобили.Трябваха ни само 30 години за да дозреем до някои неща -браво,господа управници,браво!

Отговори
14 1
Ей Кавасаки

Ей Кавасаки

05.12.2020 | 01:08

Ква държава бе ей ! Това върви в Европа от 5 години назад и се чудят как да изкарат пари пак тия нашите самоче ние нямаме ресурса да си купуваме нова коли на лизинг ! Това не е Запада ! Нашите заплати са мизерни и за парно не стигат еййй стига с тия глупости моля ви !

Отговори
19 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?