2374
Следвайте ни

Искат временно ограничаване на правомощията на КЕВР ВИДЕО

viber icon

Временната комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея може да поиска прегласуване на решението за налагане на мораториум върху цените на тока и парното за бита. Това обяви на брифинг в Министерския съвет шефът на кабинета Лена Бориславова.

„Това, което се случи днес в зала - да бъде приет мораториум по предложение на ГЕРБ, трябва да уточним, че бе повод и плод на едно смислово противоречие в предложението, отправено в НС. Комисията ще има задача да преразгледа и изготви доклад затова дали решението не се налага да бъде прегласувано. Неясен до момента е текстът. От новата коалиция заставаме зад идеята, че по подобен начин - некомпетентно, макар и от опитна опозиция, да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос”, добави Бориславова.

По предложение на коалиционните партньори се сформира в парламента специална комисия, която да обследва различните варианти при ново покачване на цените за всички битови и търговски потребители. В спешен порядък тази комисия ще разгледа два варианта – предложение за временно ограничаване на правомощията на КЕВР да актуализира цените за 2022 г., за да се избегне ново покачване, или изменения в Закона на енергетиката, за да има по-голям контрол и прозрачност в интерес на обществото, запазвайки независимостта на регулатора. Това заяви говорителят на кабинета Лена Бориславова на брифинг.

По предложение на ГЕРБ беше приет мораториум върху цените на тока, парното и водата. Може да се наложи да се прегласува това решение, защото не е обсъден на експертно ниво, заяви още Бориславова.

"Срокът, който ние обсъждахме, за да останем в пропорционална рамка, бе в срок до 3 месеца, за да може всички заинтересовани страни да направят качествени експертни обсъждания", уточни говорителят на кабинета по отношение на това колко дълго ще е това ограничаване на правомощията на КЕВР.

Тя отрече кабинетът да търси отговорност от политическите партии за наложения мораториум, но според нея трябва да се наблегне върху експертността. По думите ѝ появата на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в парламента не е повлияло на гласуването, тъй като в рамките на коалиционните преговори са търсили заедно решения с галопиращите цени на електроенергията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?