Следвайте ни

Искат Гешев да провери Нинова за афера с панаира за 1,5 млн.

viber icon

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е участвала в скандална схема по усвояването на 1,5 млн. лв. в Пловдивския панаир като основна фигура в аферата "Хохегер" и именно това следва да проверят разследващите, след като стана ясно, че прокуратурата е сезирана по случая, пише ПИК.

Преди два дни, депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" са внесли сигнал по случая до обвинението, а вчера главният прокурор Иван Гешев съобщи, че прокуратурата ще разследва подробно сделката за Пловдивския панаир.

Притеснителните моменти в нея обаче не са свързани с дейността на купувача Георги Гергов, който е платил всичко по сделката, а след това е изпълнил и инвестиционния план, като видимо развива дейността на панаира, твърдят от ПИК.

Скандалните афери са от по-рано - 2006 г., и в тях участва именно Корнелия Нинова като шеф на Пловдивския панаир по времето на кабинета на Тройната коалиция. Тогава тя е назначена за директор от тогавашния министър на енергетиката Румен Овчаров, който я превръща набързо от синя приватизаторка в червена калинка.    

По това време гръмна скандала с Корнелия Нинова, днешният й идеен гуру Росен Карадимов и австрийския лобист Петър Хохегер. Мощният скандал, разтърсил държавата по този повод, без малко не отнесе тогавашния премиер Сергей Станишев от поста му и вкара Пловдивския панаир в тежки процедури, включително и парламентарни, за изясняване на причините да сключения договор между Хохегер и него за 500 000 евро. С прякото участие на тогавашната заместникча на енергийния министър Румен Овчаров - Корнелия Нинова като членка на Съвета на директорите на панаира, наричана "Царицата на борда".

Правителството на Тройната коалиция взима задкулисно и с напълно неясни мотиви и критерии решението за отпускане на 1,5 млн. лв. на Пловдивския панаир за реклама и вдигане на международния имидж, които в последствие се получават и разпределят незнайно къде от Корнелия Нинова. Именно това е редно да провери прокуратурата, тъй като давностните срокове не са изтекли. 
Скандалите се вихрят още тогава и на заседание на Министерски съвет Николай Василев, който е министър на държавната администрация, избухва: „Аз не разбирам какво ще маркетираме. Освен че нещо ще маркетираме с едни пари, друго не виждам. Какво ще правим в тези пари“? Така Василев реагира на предложението държавата на практика да отпусне 1.5 млн. лв. на оглавявания от Корнелия Нинова „Пловдивски панаир“ за реклама на държавното дружество.

Парите се отпускат по време на заседание на правителството на Сергей Станишев на 20 юли 2006 г. по предложение на министъра на икономиката Румен Овчаров. Само месец по-късно „Пловдивски панаир“ ЕАД, председателят на управителния съвет на което е зам.-министър Корнелия Нинова, сключва договор за реклама с небеизвестния австрийски лобист Петър Хохегер, осъден за злоупотреби в Австрия.

Нещо повече, офертите за популяризиране на дейността на панаира постъпват на 19 юли 2006 г., само ден преди заседанието на Министерския съвет. Отпуснатата сума е същата като цената на договора с „Хохегер“ и това е единият от индикаторите за измама. Договорът е сключен така, че в него не е ясно какви точно мероприятия трябва да бъдат извършени, колко ще струва всяко едно от тях.

Парите, отпуснати на подопечното на Нинова предприятие, се оказват и прецедент, става ясно от думите на Николай Василев по време на скандалното правителствено заседание. „За пет години досега не е имало такъв прецедент, според мен. Тоест ние в момента какво правим? Взимаме едни пари от приходната част на бюджета, които трябва да дойдат от дивиденти на едно държавно дружество и ги даваме за нещо“, заявява Василев.

Думите му се потвърждават и от правния отдел на Министерския съвет Галина Маринска:

„В рамките на този половин час, който успях да видя предложението, помолих колегите от правна информация да ми направят една справка има ли такива прецеденти. Напълно сте прав, министър Василв, няма. Аз ги помолих да търсят от 1997 г. до 2006 г. Няма прецедент“… Ако тези средства се разходват за нуждите на държавата, но се разходват чрез търговско дружество, все пак трябва да е ясно с каква цел го правите това за дружеството. На практика те остават в патримониума на дружеството“, обяснява Маринска.

 Василев допълва: „Според мен тук има няколко аргумента – внася се без съгласуване. Няма такъв прецедент, търговско дружество да прави държавна политика, като пропускаме техническия аргумент, че няма цифри вътре, но според мен не трябва да го правим. Въпреки тези предупреждения от страна на Николай Василев и Галина Маринска, правителството на тройната коалиция приема решението, чрез което Корнелия Нинова успява да сключи договор за реклама с осъдения в Австрия Петер Хохегер.

Припомняме, че Хохегер бе осъден на две години и половина затвор затова, че по време на предизборната кампания през 2006 г. партия „Съюз за бъдещето на Австрия“ е получила 960 хиляди евро от австрийски мобилен оператор с помощта на фалшиви фактури и чрез рекламни и пиар агенции.

Мощният скандал, разтърсил държавата, без малко не отнесе тогавашния премиер Сергей Станишев от поста му и вкара Пловдивския панаир в тежки процедури, включоително и парламентарни, за изясняване на причините да сключения договор между Хохегер и него за 500 000 евро.

Цялата далавера е разиграна с пряката намеса на тогавашия енергиен министър Румен Овчаров и неговата заместничка Корнелия Нинова, която по-късно бе освободена от поста си, но в онзи момент е в Съвета на директорите на панаира и е наричана "Царицата на борда". По време на парламентарното разследване на аферата "Хохегер" стана ясно, че към Росен Карадимов, който също е пряко замесен в случая, се отишли необосновано 30 000 евро. Това разкри пред депутатите неговата бивша съдружничка в адвокатската му кантора Деяна Марчева. Тя е човекът, сключила два договора за лобистка дейност на Хохегер с фирмата на Моника Йосифова (сега Станишева) и с финансовото министерство.

Марчева заяви, че от фирмата на Моника Йосифова е получила 35 000 евро, като по предварителна уговорка е задържала 1500 като свой хонорар, а останалите е превела лично на Росен Карадимов на фиктивно основание "заем". В последствие Карадимов и Марчева се съдиха, за да разделят общата си адвокатска кантора.

По същото това време Карадимов работеше като консултант на граждански договор към Министерския съвет, оглавяван от Сергей Станишев. Главоболията, които му причини, никак не бяха малки и впоследствие се разследваха в парламента.

Още се помни и официалното прессъобщение на кабинета по-късно, в което се казва, че Корнелия Нинова е уволнена от поста на зам.-министър на Овчаров заради съмнения за корупция и поради множество медийни публикации.

Въпросът е, че правителството на Тройната коалиция, които демонстрира не по-малък шлейф, който хората нарекоха корупционен, от този, който беше преди това при правителството на ОДС и НДСВ. Разликата е в мащабите и изобретателността. Има и доклад на Държавната финансова инспекция от 2010 г., в който името на Корнелия Нинова също протича за давани пари с решение на борда на Пловдивския панаир на австрийския лобист Хохегер . В този доклад ясно е описано какви са нарушенията на закони за обществени поръчки.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?