Следвайте ни

Искаме да купим още 8 F-16 Block 70, проучваме възможностите

viber icon

„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Това стана на среща с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, съобщават от правителствената пресслужба.

Акцент на срещата бе дългосрочното сътрудничество, което се реализира благодарение на Програмата за индустриално партньорство между България и САЩ. Освен чисто военните измерения на подписаните договори, партньорството предвижда създаване на индустриален капацитет за поддръжка и развитие на придобитите способности в бъдеще.

„Поради това разглеждаме подписаното Рамковото споразумение с „Локхийд Мартин“ като много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера“, изтъкна премиерът Бойко Борисов. Той бе категоричен, че благодарение на договореностите ще се внедри уникално за страната ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите сто милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.

В хода на разговора бе изтъкнато, че епидемичната обстановка през последните месеци повлия върху напредъка на съвместната дейност на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната и „Локхийд Мартин“. Но в момента двете български ведомства подготвят създаването на съвместна работна група за планиране на ефективното изпълнение на дейностите по Рамковото споразумение. „Успешното реализиране на проектите от програмата освен чисто технологичен и икономически аспект имат и голям политически заряд“, добави министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че с инвестициите в модерно военно оборудване България става още по-сигурна, което увеличава и способностите на Алианса.

„Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с „Локхийд Мартин“ в дългосрочен план“, каза още премиерът Борисов по време на срещата. Израз на това желание са подготвените и изпратените от Министерството на отбраната писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

• •

• •

29.09.2020 | 16:50

С парите на данъкоплатците мутрата си купува закрила.

Отговори
1 0
ГОШЕ

ГОШЕ

29.09.2020 | 13:43

БЪЛГАРИЯ Е КОЛОИЯ НА АМЕРИКА И ЕВРОПА --АМЕРИКА ИЗНУДИ БЪЛГАРИЯ ДА ПОДПОМОГНЕ ИКОНОМИКАТА И С 4 МИЛИАРДА--А ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ ДИРЕКНО ИМ СВАЛЯ ПРАВИТЕЛСТВАТА И ИМ КРАДЕ ЦЕННИ ПРИРОДНИ СУРОВИНИ---АК БОЙКО ПРИЗНАЕ ТОЗИ ФАКТ ПРЕД НАРОДА СИ ЩЕ БЪДЕ ИЛИ УБИТ ИЛИ НАЙ-МАЛКОТО СВАЛЕН---ЗАЩО НИ ЗАБЛУЖДАВАТ САМО НЕМОГА ДА РАЗБЕРА---САМОЛЕТИТЕ КОИТО НЕ СМЕ ГИ ИСКАЛИ -ЩЕ НИ ГИ ДОСТАВЯТ ЧАК СЛЕД 5 ГОДИНИ--И ЩЕ БЪДАТ ВЕЧЕ ОСТАРЯЛА ТЕХНИКА--КЪСМЕТ ЩЕ БЪДЕ АКО ГИ ПЛАСИРАМЕ НА НЯКОЯ АРИКАНСКИ БУНТОВНИЦИ САМО ЧЕ НА 10 % ОТ ЦЕНАТА КОЯТО СМЕ ПЛАТИЛИ----ДРУГИЯТ ВАРИАНТ Е АКО НАИСТИНА ГИ ПОЛЗВАМЕ-ТО ТОЩЕ БЪДЕ ПО-ЗАПОВЕД НА АМЕРИКА СРЕЩУ КОЯ ДЪРЖАВА ДА СЕ ВКЛЮЧИМ КАТО АГРЕСОР НА ПОМОШ НА АМЕРИКАНЦИТЕ--ИСКАХТЕ НАТО--НА ВИ НАТО

Отговори
6 0
Киро

Киро

29.09.2020 | 13:21

Ползата е, че си купи мандат с тия самолети за които завода още не е построен. Плати ги с нашите пари, за да се хвалиш ти, бабуин нещастен.

Отговори
13 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?