46
Следвайте ни

Инвестиция като никоя досега! Ето в кой проект правителството ще инвестира милиарди

viber icon

Три посоки за развитие на електроенергийната ни система очертаха в петък министър-председателят Кирил Петков и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Те говориха в Народното събрание във връзка с ревизията на проектите, която страната ни прави в Националния план за възстановяване и устойчивост, който беше изпратен от служебното правителство, но върнат от Брюксел за корекции.

Какви са плановете на правителството?

Петков и Василев посочиха, че виждат бъдещето на енергетиката в България чрез използване на геотермална енергия, изграждане на завод за изгаряне на отпадъци в Маришкия басейн, както и разполагането на 12 хил. мегаватчаса акумулаторни батерии в близост до местата, където електроенергията се потребява.

И двамата акцентираха силно върху възможността да се изградят геотермални електроцентрали като такъв проект с мощност от около 400 мегавата би могъл да бъде готов до 2026 г.

Кирил Петков посочи, че в съседна Турция вече функционират близо 1600 мегавата(АЕЦ "Козлодуй" е с мощност от 2000 мегавата - бел. ред) такива централи, които използват топлината под повърхността на земята. Според различни оценки България разполага с между 500 и над 2000 мегавата геотермален потенциал.

Асен Василев, от своя страна, коментира и възможността за изграждане на завод за изгаряне на отпадъци вместо в София в Маришкия басейн. Стъпка, която още същия ден срещна съпротива от Столична община.

Друг голям проект, по думите на вицепремиера, който се предвижда за региона на "Мини Марица-изток", където се предвижда да бъде осъществена сериозна и болезнена енергийна трансформация - е за изграждането на заводи за производство на споменатите по-горе батерии.

Вицепремиерът и министър на финансите посочи, че с планирания капацитет от 12 хил. мегаватчаса акумулаторните батерии ще изместят по този показател ПАВЕЦ "Чаира". 

Помпено-акумулаторната водно-електрическа централа в Родопите, разполага с капацитет в генераторен режим от около 7500 мегаватчаса. Тя се използва за да балансира пиковите моменти на производство и консумация, като в момента значителна част от мощностите и са в ремонт.

Какво биха представлявали е действителност 12 гигаватчаса акумулаторни батерии?

С развитието на концепцията за производство и съхранение на електроенергия на мястото, където се ползват в последните години на пазара се появяват различни по вид и характеристики батерии.

 
Една от най-популярните такива батерии е Tesla Powerwall, като производители на подобни компоненти са компании като LG, Panasonic, Schneider и др.

Продуктът на Tesla може да се монтира във вкъщи и има размери 115 x 74 x 15 сантиметра, като тежи 114 килограма.

Той се ползва най-често, за да събере произведената в повече електроенергия от соларни панели монтирани на покрива и тя да се консумира, когато няма слънчева светлина. Друг метод е  батерията да черпи ток от мрежата по нощно време, когато тарифите са ниски и да подава захранване през деня.

Tesla през 2017 г. изградиха комплекс в Австралия с акумулатори за около 65 млн. долара способен да съхрани близо 130 мегаватчаса електроенергия.

Powerwall 2, която е актуалният модел на Tesla, има има капацитет от 13,5 киловатачаса(или 0,0135 мегаватчаса), а цената и е около 7 000 долара. Т.е за да бъдат изградени планираните 12 000 мегаватчаса батерии ще са необходими близо 890 000 бройки от тези на Tesla.

Сумата за закупуването им от своя страна ще възлиза на около 6,2 млрд. долара. Важно е да уточним, че за период от около една година компанията на Илон Мъск успява да инсталира около 100 батерии.

Идеята за строителството на заводи за производството на такъв тип батерии в Маришкия басейн има възможност освен да отвори стотици, а може би и хиляди работни места, но и да редуцира значително посочената по-горе сума.

За целта обаче също са необходими сериозни инвестиции, защото тези в гигафабриката на Tesla в Невада, където Powerwall se произвеждат са за над 5 млрд. долара.

Инвестиция като никоя досега

По този начин независимо дали ще се закупуват батерии или ще се правят заводи тук, то и в двата случая разходваната сума ще е може би най-голямата в стопанската история на България - съпоставима единствено с проекта за АЕЦ "Белене".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Ала Бала

Ала Бала

10.01.2022 | 08:35

Другарки и Другари, бог да ни е на помощ с тези отрепки. Такива ала бала приказки, глупости и илюзии за над 30 години преход не е имало . Ще инвестираш пари за една нова атомна централа за...батерии . Тези батерии Кирчо имат 7-8 години живот после ? Еко филмарите разчитащи на фотоволтаици ,перки и батерии в Калифорния периодически остават без ток баш в най-голямата жега. Да не говорим какви инциденти с пожари предизвикани от соларни системи на Мъск се случват, че Wallmart ги съди за щети от пожари станали в доста техни супермаркети. Май скоро ще ви гонят с камъни б.оклуци скапани.

Отговори
2 2
комунист

комунист

09.01.2022 | 22:20

Фантасмагории. Демократи защо 30 години едно нещо не направите като хората?

Отговори
8 6
Дии

Дии

09.01.2022 | 22:02

Важно е да уточним, че за период от около една година компанията на Илон Мъск успява да инсталира около 100 батерии ....... по голяма глупост днес не бях чел.

Отговори
8 4
Поздравления! Умни идеи!

Поздравления! Умни идеи!

09.01.2022 | 21:26

Поздравления, Господа! Но не мислите ли, че така бъркате много яко в **** на ядреното лоби, и то като разбунен кошер оси ще ви нападне?

Отговори
5 6
Майна

Майна

09.01.2022 | 21:24

Добри идеи, дано да се реализират !

Отговори
7 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?