Следвайте ни

Инвалидите получават помощи без индивидуална оценка

viber icon

Финансовата подкрепа за инвалиди да се отпуска без да се извършва индивидуално оценяване на потребностите. Това предвиждат промени в Закона за хората с увреждания, които са публикувани за обществено обсъждане. В новите текстове се предлага да отпадне и ангажимента за попълване на формуляр за самооценка, който поражда сериозни затруднения за хората. До момента индивидуална оценка трябваше да минат не само тези, които искат личен асистент, но и всички хора с увреждания, за да имат право на месечна финансова подкрепа. Това се случваше след изтичане на ТЕЛК-отвото решение - при преосвидетелстването, ако човекът вече има медицинска експертиза.

С измененията в Закона за хората с увреждания се цели съкращаване на сроковете за получаване на подкрепа, както и инвалидите да могат по-бързо да се възползват от своите права. Ще се намали и административната тежест. Хората с увреждания ще получават необходимата им финансова подкрепа чрез подаване само на едно заявление, придружено с медицински документ, в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. 


Подпомагането се получава от всички пълнолетни инвалиди, като сумата зависи от процента увреждане и линията на бедност. Така тези, които са със степен на увреждане от 50 до 70,99% получават по 7% от линията на бедност или 25, 41 лв. За ТЕЛК-овете от 71 до 90 на сто увреждане се полага 15% от линията на бедност или 54,45 лв. Инвалидите, който са с над 90 на сто степен на увреждане взимат 25% от линията на бедност или 90,75 лв. Размерът на парите за тези, които са с над 90% увреждане и право на чужда помощ, но получават инвалидна пенсия за общо заболяване или трудова злополука, е 108,90 лв. (30% от линията на бедност). Най-голяма е сумата за хората с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност - в размер 57 на сто от линията на бедност – 206,91 лв. 

За отпускането на целева помощ за балнеолечение и/или рехабилитационни услуги и за наем на общинско жилище също няма да се изисква индивидуална оценка на потребностите и попълване на формуляр за самооценка. 

Изготвянето на индивидуална оценка на потребностите се запазва при кандидатстване за целева помощ за покупка на лично моторно превозно средство и приспособяване на жилище, както и за установяването на потребността от лична помощ, социални услуги или друг вид подкрепа по ред и условия, определени в Закона за хората с увреждания.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?