Следвайте ни

Инвалиди чакат с месеци за нова шофьорска книжка

viber icon

Инвалиди от цяла Южна България чакат поне по два месеца, за да си подновят шофьорската книжка. Причината е, че преди да подадат документите си в КАТ, трябва да получат мнение от експертна комисия в пловдивската Транспортна болница (ТОЛЕК), че са годни да шофират. Условието важи за всички, които имат над 50% нетрудоспособност.

От комисията обаче дават дати за явяване за след два месеца. В същото време в КАТ се чака месец за издаване на свидетелството. Това означава, че ако хората с увреждания не си пуснат документите с експресна поръчка, те ще си получат шофьорската книжка след три месеца.

В тази ситуация изпада и Иван Карабойчев от Пазарджик, чието свидетелство за управление на МПС по документи изтича след две седмици.

Заради COVID-19 обаче валидността на документите е удължен до 31 октомври. Пазарджиклията се обадил,  за да си запази час в Транспортна болница, но получил дата чак за 12 октомври.

„Не знаех, че трябва да мина през комисия, защото за първи път си подновявам книжката, откакто имам ТЕЛК“, разказва Иван Карабойчев. След като научил за ​условието, отишъл при джипито, за да подготви нужните документи.

Минал през различни прегледи и изследвания и получил етапна епикриза, в която са описани всички болести, от които страда. Отишъл пак до КАТ, за да си извади документ, че няма неплатени глоби. 

„След като бях готов с всичко необходимо, се обадих до Транспортна болница. Казах им, че желая да ми определят ден за явяване, като уточних, че в петък не ми е възможно. Парадоксалното за мен беше, че ми отговориха, че най-рано на 12 октомври мога да се явя. Защо?

Документите, които съм си извадил, имат 3 месеца валидност. Това означава, че ако дотогава изтекат, аз ще трябва да минавам нови изследвания. Освен това не разбирам защо трябва оттам да удостоверяват каквото и да е, след като в заключенията на направените ми изследвания пише, че съм годен да шофирам. Например очният лекар пише -може да шофира с очила два диоптъра и половина“, казва Карабойчев.

Пловдивчанин с проблеми със слуха пък се сблъскал с друг проблем ​- датата му за явяване пред ТОЛЕК комисията е била насрочена за юли, но оттам му се обадили, че я местят за септември.

Инвалиди твърдят, че проблемът с чакането пред комисията не е заради извънредното положение и по-късното предприемане на действия за смяна на книжката.

По думите им, подобен казус имало и през 2010 г. Тогава пак се чакало с месеци, за да се сдобиеш с ново свидетелство за управление на МПС.

Дългото чакане се дължи на факта, че комисията не е работила два месеца заради усложнената обстановка в страната, обясниха за "Марица" от Транспортна болница. Експертите започнали да се събират отново чак през юни, което предизвикало опашките. Освен това сега дневно се приемали по-малко хора заради COVID-19. 

ТОЛЕК комисията заседава ежедневно с удължено работно време от 8 до 15 часа. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?