2374
Следвайте ни

Инспекция по труда на гости на работещите от вкъщи

viber icon

Инспекцията по труда планира кампания срещу работодатели, при които през изминалата година е установено повече от веднъж, че са полагали труд лица без трудови договори. Паралелно с това ще се проведе и кампания в дейността със сезонната заетост, където има голям риск за работа на черно.

През 2022 г. ще продължат и засилените проверки за въвеждане на противоепидемични мерки от страна на работодателите.

С оглед на пандемичната обстановка Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда (ИА ГИТ) планира инспекционна кампания на работодатели, чиито служители полагат труд от вкъщи. Ще се прилага иновативен начин за инспектиране - чрез въпросници за самоконтрол. Ресурсите за него - въпросници за самоконтрол, софтуер за изпращане, получаване и обработка на въпросниците и методология за прилагането му, са разработени по проект "Оптимизация и иновации в ИА ГИТ", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз.

Иновативният метод позволява на много по-голям брой работодатели, отколкото могат да бъдат проверени от инспекторите, да направят сами оценка в каква степен прилагат трудовото законодателство в своите предприятия и да отстранят несъответствията своевременно. Това би намалило и риска от санкциониране при нова проверка.

Планът на Инспекцията по труда за 2022 г. е публикуван в сайта на ИА ГИТ, в секцията "Дейност".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?