Следвайте ни

Индианци построиха лодката на Тур Хейердал във Варна

Индианци построиха тръстикова лодка край Варна, която ще участва в Международна морска експедиция Абора IV. Лодката отплава днес от кея на яхт клуб "Кап. Георги Георгиев Порт Варна". Представител на България в състава на експедицията е археологът от музея Теодор Роков, съобщава "Булфото".

Той ще плава в участъка от Варна до о-в Лемнос. 14-метровата сламена лодка бе построена на брега на Белославското езеро, като бе спусната на вода на 1 август.

Основни конструктори са двама боливийски индианци от племето Аймара, което обитава езерото Титикака. От тази част на света бе доставена и тръстиката, от която се изработи лодката. 

Тя е абсолютна реплика на папирусовата лодка на Тур Хейердал. Организатор на международната експедиция е германецът д-р Доминик Гьорлитц. По време на пътуването от Варна през Истанбул, Чанак кале (Троя) и Егейските острови до остров Крит експедицията с тръстиковата лодка ще измине около 3000 км. 


 Основната цел е да бъде проследен морския маршрут, по който са били осъществявани търговските контакти между древните цивилизации от бреговете на Черно море и Източното Средиземноморие през праисторическата епоха.

На сайта на експедицията www.abora.eu е инсталирана система за проследяване, където "на живо" може да се наблюдава пътуването през Черно море.

Източник: dnes.dir.bg

 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?