Следвайте ни

IN MEMORIAM! Почина наш легендарен дипломат

viber icon

Легендарният дипломат от социалистическото минало Богомил Герасимов почина на 89-годишна възраст. Тъжната вест бе съобщена от близките му. Той бе един от най-успешните ни дипломати от кариерата по времето на Тодор Живков. Бил е наш представител в Индия, Индонезия, Япония, Англия и Мексико.

Автор е на книги, сред които "Дипломация в зоната на кактуса“. Енигмата за смъртта на Людмила Живкова, която той разнищва в книгата си, продължава да буди интереса на читателите. Авторът нашумя през последните години и с книгите си „Капки в морето“, „Мистерията Ева“, „Тайнствената сила на пирамидите“, „Тайните на отвъдното“, „Кукулкан слиза от небето“.

Приживе Богомил Герасимов, който бе близък с Людмила Живкова и е организирал нейни визити в Мексико, където бе посланик, твърдеше, че дъщерята на Първия се е самоубила заради СССР. Но тя беше и убита – от тези, които искаха да я елиминират, да изличат нейната историческа роля – 1300-годишнината на България и представянето й пред света като стара цивилизация, коментира преди време Герасимов. По думите му през последните месеци Людмила Живкова е била под домашен арест във вилата в Боровец и то със знанието на баща й.

Богомил Герасимов заедно с Людмила Живкова в Мексико


"Руснаците искаха да погребат идеята на Людмила, че България е най-древната страна от славянските, от руската държава и от другите европейски държави. Затова искаха да провалят идеята на Людмила Живков за честването на 1300-годишнината на българската държава. Искаха да и затворят устата с нейните собствени ръце, тя беше натикана в ъгъла, на Боровец тя беше под домашен арест. Това беше дело на ДС, но със съгласието на баща й Тодор Живков. На нея и беше казано, че повече няма да се занимава с 1300 години, че няма да бъде член на ПБ, че тя не е добре. Но тя лично ми е казвала, че не се страхува от смъртта, дори сама ще я потърси, когато види, че няма друг изход", разказва още легендарният дипломат в интервю пред Нова тв.

Той върна лентата с няколко десетилетия назад, когато по инициатива на Людмила Живкова се организираха честванията по случай 1300-годишнината от създаването на българската държава. По този повод тя пътува с българска делегация до Мексико, където предварително е било планирано отбелязването на тази изключително важна годишнина за страната ни.


Богомил Герасимов е роден на 8.01.1931 г. в Кюстендил. Започва като журналист, сетне е секретар по печата в Министерството на външните работи, дипломат, началник на протокола в Министерския съвет.

Дипломатическата му кариера тръгва от Индия и Индонезия. Следва Великобритания. Като секретар по печата в посолството ни в Лондон (1963-1968) Герасимов допринася изключително много за популяризирането на габровския хумор в страната и за установяването на първите контакти между Габрово и Абърдийн, също прочут със своя жизненолюбив хумор. Тогава излиза и чудесният му сборник „От Абърдийн с усмивка. Шотландски хумор”, в който има паралели между габровския и шотландския хумор. 

През периода 1976-1982 Герасимов е посланик в Мексико. Както сам пише: „В нечия глава се родила идеята този пост да се заеме от Богомил Герасимов – печен човек, опитен дипломат, тръгнал отдолу, ничий, говори добре английски.” 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?