Следвайте ни

IN MEMORIAM! Почина наш известен художник

viber icon

Тъжна новина покруси арт средите у нас. След тежко боледуване почина известният ни художник Михаил Камберов, съобщава БНР.

Михаил Камберов е един от най-награждаваните в чужбина български художници. Носител е на повече от 20 международни награди. Сред отличията му са Рубинената награда на Франция, призът “Художник №1 на Европа”, “Златното платно” за 2002 – 2003 г., смятано за “Оскар” в изобразителното изкуство, “Творец на днешното време”, „Кавалер“ на Международната академия за съвременно изкуство в Белгия.

Негови картини са били показвани на няколко континента.

Роден е на 20 ноември 1952 г. в София, син е на заслужилия художник фотограф Иван Камберов. Завършва Художествената гимназия, а през 1981 г. специалност живопис в Националната художествена академия. Дечко Узунов е един от първите му учители по рисуване още в най-ранна детска възраст.

Михаил Камберов е Доктор хонорис кауза на Международната академия за съвременни изкуства. Почетен член е на: Съюза на българските художници, Генералната асамблея на Есенния салон в Париж, Международната академия за съвременно изкуство и на Европейската арт група на Националната федерация на френската култура.

Михаил Камберов е основател на Фондация „Камберов“, подпомагаща българското изобразително изкуство и училище за млади художници.

Поклонението ще бъде в тесен семеен кръг.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?