Следвайте ни

IN MEMORIAM: Почина един от най-известните ни поети

viber icon

Днес сутринта е починал един от най-известните ни поети Лъчезар Еленков. След като са му открили петно в белия дроб и са го изследвали, се оказва рак, но вече метастазите са били в костите, съобщи bulnews.bg.

До последно Лъчезар Еленков работеше активно като главен редактор на в. „Жарава” и на периодичното издание за изкуство и култура в. „Моята вяра”, за чието излизане събираха пари от писатели и художници.

 Лъчезар Еленков е автор на 40 книги поезия и публицистика. Носител на орден „Стара планина” I степен, орден „Кирил и Методии” I степен, орден Маяковски, на званието Народен деятел на културата, „нищо че е забравено”, както казваше поетът.

Носител е на множество награди, между които литературната награда „Гео Милев“, наградите „Михалаки Георгиев“ и „Иван Нивянин“. Удостоен е за член на Перуанската академия на поетите.

Еленков е почетен гражданин на Белоградчик. Бил е секретар и главен секретар на Съюза на българските писатели, както и дипломат с ранг пълномощен министър на длъжност директор на Българския културно-информационен център в Москва.

В настоящата година бе завършил четири нови книги, които, дай Боже, ще намерят своя издател

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?