Следвайте ни

Имунолог: Малка доза от коронавирус е като жива ваксина

viber icon

„От много време има хипотеза, че хората, при които вирусът преминава бариерата на маската и те са експозирани на малки количества вирус, всъщност получават жива ваксина в ниски дози и може да отключи имунен отговор. Тези малки количества не създават опасност от заразяване с вируса”, обясни имунологът доц. Велизар Шиваров в ефира на „Неделята на NOVA”. Тази теория датирала отпреди ваксинациите и откриването на ваксината.

Той обясни, че глобалното разпространение на вируса показва, че няма особеност на населението, която да защитава от него.

„В нашата територия, доколкото знам, се спонсорират няколко големи проекта, които да изследват генетичните особености и предразположеността на българската популация към вирусите. Със сигурност мога да кажа, че на практика няма човек, които да разпознае вируса като чужд”, обясни имунологът.

Доц. Шиваров е на мнение, че различните модели на държавите са заради ресурсите и политическите решения. Той смята, че преминаването към по-сериозни мерки е безсмислено, ако има голяма съпротива.

„По-добре да се спазват по-леки мерки, но в по-голяма степен, отколкото да се налагат по-тежки мерки, които ще причинят по-голяма съпротива и противодействие”, смята имунологът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Близо Близо Топло Топло

Близо Близо Топло Топло

08.11.2020 | 20:02

Яаааа Тоз капацитет започва леко да каца на пистата или на оная му работа на д р Мангъров Ама много важно в случая да ни го пробутате като капацитет Не ли същото като стадния имунитет Че човечеството иска или не иска трябва да се запознае със този нов щам грип по естествен път и без излишна паника да търси евентуално ваксина за хора с по слаба имунна система Кого всъштност обслужва паниката Туй е главния въпрос И отговора вече е готов далеч преди ваксината

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?