Следвайте ни

Имитират битка със заразата от син език

В схемата намесват местен човек и зам.-шеф на Агенцията по храните

viber icon

Заболяването син език по животните умишлено не се овладя навреме и тотално се разпространи в цялата страна. Целта бе да се усвоят много средства, необходими за потушаване на болестта. За това сигнализира в "Марица" ветеринарен лекар, пожелал анонимност. Вече няколко месеца се пръска безразборно и се правят безсмислени дейности, но без ефект. Препаратът "Ектомин", който е закупен от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ за пръскане против мокреци и комари, преносители на болестта, не действа срещу тях и не може да доведе до нужния ефект. Въпросният препарат се прилага основно при кърлежи, бълхи, хлебарки и паяци. Вероятно е намерена удобна фирма, от която да се вземе инсектицидът на едро, с изгодна за двете страни комисиона. Един литър "Ектомин" струва 36 лв. с ДДС.

Освен това, грубо нарушение е, че препаратът е закупен, но без да се обяви обществена поръчка, което става ясно и от сайта на БАБХ в раздел "Обществени поръчки". Според ЗОП при покупка на стоки над 30 хил. лв. винаги трябва да се обяви обществена поръчка, а от препарата са купени поне 2-3 тона за цяла България. На всичко отгоре в някои обори въобще не е извършено третиране, а илачът само е изписан.

Продавачите на "Ектомин" у нас са много, но подозренията са, че една от фирмите, която се е облажила от сделката с БАБХ, е на Методи Карабаджаков, син на пловдивчанина д-р Радослав Карабаджаков, един от зам.-директорите в агенцията, с ресор "Здравеопазване и хуманно отношение към животните". Методи Карабаджаков е едноличен собственик на "Методи Карабаджаков" ЕТ и съсобственик с 50 процента участие във "Вет про комерс" ООД. И двете дружества търгуват с ветеринарномедицински препарати. 

Ветеринарят повдигна въпроса и какви луди пари могат да се разиграят за ваксинацията срещу син език. Още през август д-р Радослав Карабаджаков обяви, че са необходими 5 милиона дози, което озадачи доста компетентни в бранша. В България няма толкова животни и дори да се направи двукратно ваксиниране, ще останат неизползвани ваксини. Цената на една доза е 0,55 евро, което означава, че общата сума за ваксинирането на дребните и едри преживни животни у нас е около 5,5 млн. лева, пресметна тогава Карабаджаков. Има и друго - със студеното време синият език ще затихне, а не се знае догодина точно кой щам ще се прояви. Ако се закупи щам "х", а излезе щам "у", трябва да се поръчат нови ваксини. Сега трескаво се търси фирма, с която да се играе комбина, тъй като един от вносителите вече отказал да се хване на хорото на БАБХ, твърдят от кухнята на контролния орган.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?