Следвайте ни

Имаме премиер! Кой най-силно потрива ръце

viber icon

Правителство, но с чии гласове? Премиер е Петър Илиев? Или смяна в последната минута? Тези въпроси летяха в парламентарната зала през целия ден, докато депутатите слушаха с известна досада отговорите на служебните министри по поредната порция питания. Ако не беше таранът Маноил Манев, влязъл остро на Бойко Рашков, някой на задните редове можеше да заспи.

В началото на деня местата на партийните лидери бяха празни и не бе трудно човек да се досети защо. Към 13,00 часа кулоарите се раздвижиха. „Разбрали са се“, започнаха за шушукат депутатите.

Тошко Йорданов се появи за кратко, помълча загадъчно и изчезна. Мая Манолова и Корнелия Нинова не успяваха да скрият усмивките си. Лидерът на БСП даде бодър брифинг, че преговорите н ИТН вървят по мед и масло.

Мая Манолова буквално летеше към трибуната, за да зададе въпрос на социалния министър по любимата тема с пенсиите. После се видя лично с Гълъб Донев. 

Двамата заформиха сладък разговор и с Мика Зайкова, доайенът от групата на Слави.

„Петър Илиев ще вземе мандат като кандидат за премиер“, прогнозираха от всички страни. С едно наум дали сценаристите на Слави не готвят поредното си шоу. При тях е в като казармата – всяко решение е предпоследно. 

Около името на фаворита веднага се заплетоха интриги - човек на БСП,  червен зет, купил апартамент от бившия военен министър Николай Свинаров от НДСВ. Какво ли не можеше да се чуе и прочете за Илиев, чиито качества на юрист иначе никой не оспорва. 

От Демократична България вдигаха рамене при всеки въпрос по темата. „Дори не знаем дали е Петър Илиев, макар че като съдим по усмивките в БСП, явно е той. Чакаме, няма как да гадаем дали ще дадем подкрепа“, коментира един от лидерите на партията.

В БСП също не всички бяха въодушевени от евентуалната кандидатура на Петър Илиев. „Не е важно само да има правителство, а с чии гласове. Не го ли подкрепи Демократична България, нещата отиват на 2013 година. Защото ще трябва да го подкрепи ДПС. Като нищо пак ще избухнат протести и печели ГЕРБ.

Другият вариант са избори, а никой не му се ходи. Всички ще загубят, а и най-вероятно ще върнем Борисов на власт“, призна социалист пред „Марица“, като не пожела да бъде цитиран с име.

Никой от БСП не приемаше Петър Илиев като „свой“, въпреки че е консултирал социалистите по правни въпроси.

„Доколкото помня, трябваше ни юрист, който разбира от определена материя, май нещо с Конституцията. Тъст му предложи помощ. Но момчето няма нищо общо с БСП“, сподели един от опитните активисти на партията. 

Най-спокойни бяха В ГЕРБ, защото просто „мачът“ им е ясен – твърда опозиция.  „Нищо не сме и чули. То май и хората на Слави не знаят министрите. Няма да се учудим, ако Трифонов ги прочете във фейсбук“, коментираха хората на Бойко  пред “Марица“, отказвайки официално изявление.

 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Нали

Нали

30.07.2021 | 17:12

Имам чувството, че едни ненормалници, избрани от други ненормалници с лека фалшификация на изборите се опитват да съставят правителство, но очевидно не знаят как!

Отговори
2 0
Хипито

Хипито

30.07.2021 | 16:47

Тошето кърти на тази снимка.Сладур.

Отговори
1 1
На бас

На бас

30.07.2021 | 16:44

Че БСП няма как да подкрепят този кабинет без кабинета да има подкрепа от ДБ и Мая Манолова.В портивен случай директно се изчегъртват от политиката.Чалга +фес+петолъчка не ми звучи сериозно, особено сега.

Отговори
2 1
Стат

Стат

30.07.2021 | 16:29

Защо президента, ще връчва мандат в петък в 17.00, защо не го връчи в 8.30! Каква е причината? Защо не го връчи в понеделник? Каква е целта на президента, той е военен и го прави с някаква цел!

Отговори
4 2
ясно

ясно

30.07.2021 | 16:21

Щом БСП и ДС потриват доволно ръце лошо се пише на българина .Стягай зимнина българино -чака те глад!

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?