2374
Следвайте ни

Имаме ли право на сертификат, ако сме преболедували COVID преди 6 месеца

viber icon

В патова ситуация изпадат всички хора, преболедували COVID-19 преди повече от 6 месеца. Безизходно е положението с въвеждането на зеления сертификат като вход за всички дейности на закрито.

Особено сериозен е и въпросът какво правят тези много антитела, на които изтича 6-месечният срок на сертификата. Причината - валидността на документа не може да бъде удължена, а в същото време имунолозите не препоръчват тези хора да бързат с ваксина.

Единствената възможност за тях остава да си правят тестове непрекъснато. Към момента основните засегнати ще са малко над 390 000 души.

 Към 20 юни според данните от Единния информационен портал толкова е и броят на излекуваните у нас. При по-голямата част от 6-месечният срок отдавна е минал.

Най-критично е положението за около 81 000, които са преболедували в периода 20 април - 20 юни и за които изтичането на сертификата наближава. Точният брой е трудно да се определи, защото сред тях има и такива, които впоследствие са се ваксинирали. Според световни и някои наши експерти преболедуване плюс ваксина дават най-надеждния имунитет.

Затова и препоръката на здравните власти в България е изкаралите COVID също да се имунизират, тъй като няма данни колко дълъг е “естественият имунитет”.

Според някои имунолози обаче имунитетът на преболедувалите, особено по-тежко, е много по-траен, включително и т-клетъчният (паметовите клетки). А при много високи нива на антителата - около и над горната граница според вида тест, ваксинирането е непрепоръчително, защото допълнително би натоварило имунната система. Това може да отключи други проблеми.

Възможно решение в такива случаи е поставяне на еднодозова ваксина, която според имунолозите предизвиква по-краткотраен и нискоефективен имунен отговор, т.е. няма да се натовари толкова много имунната система.

Темата предизвиква дебати вече седмици - откакто се заговори за зеления сертификат и у нас. Досега той бе въведен от 20 страни в ЕС.

“Към момента няма единно становище за минимален защитен титър на антителата след преболедуване. Не всички антитела, определяни с наличните търговски китове, притежават неутрализираща активност. Досега няма и изискване за минимален титър на антитела, за да се приложи ваксина. Съгласно действащата препоръка на Националния ваксинационен щаб първата доза може да се приложи 3 месеца след преболедуване от COVID-19”, пише “24 часа”.

Припомняме, че сертификатът за ваксинираните ще е безсрочен, а за прекаралите COVID-19 - едногодишен, както съобщи преди два дни вирусологът проф. Радка Аргирова в БНР. По думите ѝ предстои издаване на такава заповед. По-късно обаче министър Стойчо Кацаров опроверга това, като припомни, че срокът на сертификатите е определен от Еврокомисията и не можем еднолично да вземем друго решение. Въпросът за удължаването на срока на документа за

преболедуване поне до 1 г. - колкото е на ваксинираните, се обсъжда на европейско ниво, но решение още няма.

Според адвокат Мария Шаркова, за всички, които по медицински причини не могат да се имунизират, държавата трябва да предложи механизъм, например тестовете да са напълно безплатни.

“Не може автоматично да зачеркнем всички, които са хронично болни или страдат от някакви автоимунни заболявания”, коментира тя пред Нова тв. В тази група могат да влязат и хората с много висок титър на антителата.

Единствената промяна, която решиха да предприемат от МЗ, е да признаят антигенните тестове като релевантни за получаване на документ за преболедуване. Нещо, което досега не се приемаше, а след като през декември 2020 г. те бяха приравнени на PCR, много хора се тестват по този начин. Те вече ще могат да си извадят сертификат и със задна дата, но той ще се приема само в България, не и в останалите страни.

Другата обявена корекция е, че паспорти няма да се искат за децата до 18 г., а не както първоначално се планираше - до 12 години.

Часове след обявените нови мерки Националната здравноинформационна система се срина, след като в минута започнаха да се теглят по 1000 сертификата. Болниците, пред които за първи път от пролетта се извиха опашки от желаещи да се ваксинират, също са имали затруднения да влязат в системата. 

 

Над 40 души се подредиха сутринта и пред РЗИ - Пловдив. Те обаче недоволстваха от липсата на организация и дългото чакане. Сега заразата е много по-голяма, обясни 52-годишният Георги Николов защо не е направил ваксината през лятото. “Това не значи, че няма да се разболеем, но поне да го изкараме по-леко”, обобщава нагласите мъжът.

Президентът няма отношение, аз вземам решенията, увери здравният министър

“Епидемичната ситуация в страната е изключително сериозна. Призивът ми към всички граждани е нека се вземем в ръце, нека спазваме всички мерки, които са алтернатива на пълното затваряне.” Това обяви вчера здравният министър Стойчо Кацаров, докато пред сградата на Министерския съвет течеше протест срещу издадената от него заповед.

"Мерките са противоепидемични, те не забраняват на хората да работят, не задължават хората да се ваксинират.

Зеленият сертификат се издава за хора, които са преболедували, които са се ваксинирали и които са си направили тест. Целта е да се ограничат дейностите, които са с увеселителен характер, които не са в обичайното ни ежедневие”, заяви още министърът.

Новите мерки всъщност облекчават някои сектори като спортните състезания на открито и нощните заведения, подчерта Кацаров.

“Алтернативната възможност на ползването на сертификатите е затваряне на почти всичко”, категоричен бе служебният здравен министър.

Атаките срещу заповедта са политически и неслучайно главно политически партии я атакуват, защото са в предизборна кампания, обясни още Кацаров.

“Президентът няма отношение. Аз го вземам това решение с цялата отговорност на поста, който заемам”, отговори той на въпрос дали предварително е консултирал мерките от новата заповед с държавния глава Румен Радев.

Правителството е било принудено да вземе мерки, защото иначе натискът върху болниците е щял да стане прекалено голям, подчерта Кацаров. Всеки 7-и хоспитализиран умира, цитира той статистиката от тази вълна.

Отмяна на забраните и изискванията за сертификати за ваксина, преболедуване или негативен тест ще има, когато броят на заразените спадне дотолкова, че страната влезе в зелената зона. Или ако драстично се увеличат ваксинираните, обясни Кацаров.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

КИванов

КИванов

20.10.2021 | 23:33

“Президентът няма отношение. Аз го вземам това решение с цялата отговорност на поста, който заемам” Заминавайте си и двамата,ти ,който не даваш право на Президента има отношение и той защото си мълчи. Такива послушковци и при соца нямаше.Какво ли още ще видим. Жалко за България,но ни сме си виновни.Явно и ние сме като тях. Мъже по документи,но по действия .....

Отговори
11 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?